Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejčastější mýty o vlasech

Nenosíte čepici, aby vám nepadaly vlasy nebo je nemyjete moc často, aby se vám nemastily? To jste se asi nechali ovlivnit nesmysly, které o vlasové péči kolují.

Časté mytí vlasy poškozuje

Tomuto mýtu nevěřte a klidně si myjte vlasy tak často, jak je potřeba. I když si budete vlasy mýt třeba každý den, nezačnou vám více vypadávat nebo se třepit či lámat. Naopak, pokud si nebudete umývat vlasy podle potřeby, velké množství mazu se začne hromadit v mazových žlázách hlavy, kde se pak daří kvasinkám. Zánět kůže tak na sebe nenechá dlouho čekat.

magazin.cz

 

Kondicionérem ke zdravým vlasům

Pokud používáte kondicionér, aby jste zlepšili kvalitu svých vlasů a zajistili si tak jejich zdravý vzhled, tak za tento přípravek utrácíte peníze zbytečně. Na kvalitu vaší kštice totiž nemá kondicionér žádný vliv. Kondicionéry totiž jenom zjednoduší rozčesávání po umytí, nedokáže však zabránit lámání nebo třepení vlasů.

 

Je jedno, jaký hřeben používáte

Naopak, hřeben si vybírejte pečlivě. Každý hřeben se hodí na jeden typ vlasů. Pokud zvolíte špatný hřeben, budete při každém česání vlasy neustále poškozovat. I se správným hřebenem byste měli vlasy rozčesávat opatrně, vyhnete se tak jejich lámání.

 

Žehlička a kulma vám zaručeně zničí vlasy

V tomto případě záleží na intenzitě používání žehličky nebo kulmy. Pokud vlasy kulmujete nebo žehlíte mokré či vlhké, opravdu je poškozujete. Stejný výsledek se dostaví také při žehlení či kulmování nalakovaných vlasů. Abyste si vlasy zbytečně neničili, žehlete či kulmujte je až po vysušení a lak na ně naneste později. Kulmu ani žehličku nenechávejte také dlouhou dobu na jednom místě. Měli byste spíše přejíždět po celé délce vlasů. Své vlasy šetřete, není dobré používat kulmu a žehličku každý den.

 

 

Stříhání vám zajistí hustou kštici

Tomuto mýtu také nevěřte. Jak již bylo zmíněno, stříhání zabrání lámání vlasů. Konečky s růstem vlasů nesouvisí, a tak ho neovlivní ani jejich stříhání. Růst vlasů mají na svědomí vlasové kořínky v pokožce hlavy.

magazin.cz

 

Stříhejte si často konečky, vlasy vám porostou rychleji

Opět nesmysl! Rychlost růstu vlasů nesouvisí s jejich stříháním. Pravidelné zastřihování konečků akorát zabrání lámání a třepení. Proto je stříhání vlasů důležité.

 

Nošením čepice zhoršíte kvalitu svých vlasů

Určitě jste někdy slyšeli o tom, že když budete nosit čepici, začnou se vám vlasy více mastit nebo dokonce vypadávat. Jedná se o velmi rozšířený mýtus. Čepice vám vlasy maximálně více přitiskne k hlavě a jsou tak zplihlé, nikoliv mastné. A nebojte se, nošení čepice nezpůsobí vypadávání vlasů.

 

Barvení vlasy oslabí

Samotné barvy nezhoršují kvalitu vašich vlasů. Některé barvy naopak obsahují prospěšné látky (například některé oleje), které vlasy chrání před okolními vlivy. Vlasy skutečně poškozují odbarvovače, ty raději často nepoužívejte. Takové přípravky vaše vlasy vysuší a mohou se tak snadněji lámat či třepit.

 

Ze stresu zešedivíte

To může být v některých případech pravda. Ze stresu se opravdu někdy objeví šedivé vlasy. Většinu se pak ale vlasům navrátí jejich původní barva. Pokud však trpíte stresem dlouhodobě, začněte s tím něco dělat. Bílá kštice už by vám totiž mohla zůstat natrvalo.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!