Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Chtěli byste netradiční zaměstnání?

Bez práce prý nejsou koláče. A proto většina z nás hledá nějaký způsob, kde by se mohla upíchnout a vydělat nějaký ten peníz. Některá zaměstnání jsou však kuriózní. Přesvědčte se sami...

Ořezávač tužek

Na první pohled to není žádná věda – stačí jen vložit tužku do ořezávátka, párkrát s ní otočit a špičatý hrot je na světě. Ale věřili byste takováto banální činnost, jako je ořezávání tužek, může být i specializovaným zaměstnáním? David Rees ze společnosti Artisanal Pencil Sharpening je v této činnosti mistrem. Jeho servis je určený především těm, kteří potřebují tužku ostřejší než břitva – například umělci, spisovatelé a studenti. Kvalita tužek je různé (některé jsou měkké, jiné tvrdší, podle toho, na co jsou určeny). Profesionální krouhač samozřejmě dokáže zpracovat všechny typy psacích potřeb do naprosto dokonalé ostrosti. Když pak své zboží posílá zpátky jeho majitelům, opatřuje hrot tužky krytem z umělé hmoty a to hned ze dvou důvodů: za prvé, aby se jeho práce neznehodnotila a za druhé proto, že tužka je tak ostrá, že může někoho zranit. A cena za tuhle precizní práci? Počítejte minimálně s 15 dolary, tedy s necelými třemi stovkami.

magazin.cz

 

Profesionální dodavatelé jelení moči

Zvláštní věc, ale přesto tak účinná. Jelení moč, jak je známo, je velice výhodnou pomůckou při lovu divé zvěře. A kde ji lovci a myslivci shánějí? No přeci ve specializovaných farmách na jelení moč, jednu takovou má i Judi Collora. Farmářka tvrdí, že úspěch jejího podnikání spočívá v tom, že má vychytané cykly, kdy se jelení moč různě mění: „Vždycky je důležité zjistit, jak moc je jelen žíznivý. Leckdy to záleží na počasí – třeba v létě potřebuje více pít, než třeba v zimě,“ říká Collora. Pro člověka, který se jelení močí živí, je samozřejmě podstatné, aby ji měl k dispozici dostatek, takže hlavní činností chovatele je neustálé řešení pitného režimu všech „paroháčů“. „Nejlepší moč je vždycky v době, kdy jsou jeleni v říji,“ říká Collora. Sběr moči není těžký. Zvířata jsou přes noc ve zvýšených kotcích, kde je podlaha uzpůsobena tak, aby zachytávala to potřebné.

magazin.cz

 

Ochutnávač prezidentových pokrmů

Kdepak, nejde o kontrolu, zda je jídlo „hlavy státu“ dostatečně dobré. Vraťme se o pár tisícovek let zpátky ke starým Egypťanům a Římanům. U nich bylo naprosto běžné, že jejich faraon či císař má člověka, který první ochutnává jídlo, aby vyloučil možnost otravy. Stejný model je přítomný i v ruském prezidentském paláci. Vladimír Putin dává všechny své lahůdky otestovat profesionálnímu ochutnávači. Podobný strach o svůj život měl i bývalý americký prezident George Bush, který při pracovní cestě v Londýně využíval hned dva bývalý agenty FBI, jako své dvorní předjedlíky.

magazin.cz

 

Hledač golfových míčků

Někdy se peníze vydělávají dosti tvrdě. O tom by mohl vyprávět každý, kdo se živí výlovem golfových míčků z rybníčků a jiných vodních ploch. Jak se tam ty drobné bílé věci dostaly? Jednoduše – poslal je tam nešikovný golfový odpal. Není divu, že si někteří potápěči přivydělávají právě výlovem golfových míčků. Někdy je to docela špinavá práce, ale zase má své výhody. Muži pracují jen čtyři dny v týdnu a vydělají si až 100 000 dolarů (tedy necelé dva milióny korun) ročně. A každý den prý vyloví neuvěřitelných 4000 míčků.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!