Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak přežít kocovinu

Dlouhé zimní večery svádí k popíjení. Občas se ale stane, že vypijeme skleniček alkoholu více, než bychom měli a ráno nás pak nečeká příjemné probuzení.

Krušná rána opilcova – to je nesnesitelná bolest hlavy a nevolnost. Co dělat, když jste to přehnali s alkoholem? Jak přežít kocovinu?

Kocovině se nelze vyhnout, pokud už jste toho moc vypili. Jedinou účinnou a spolehlivou radou je tato: nepít! To ale v některých případech dost dobře nejde, a vy tak musíte počítat s tím, že následující ráno doslova protrpíte. Můžete ale také vyzkoušet následující rady, aby se všechny nepříjemné projevy, jako je bolest hlavy a podrážděný žaludek, zmírnili.

 

magazin.cz

 

Po prohýřené noci vás bolí hlava, protože jste dehydratovaní. Alkohol totiž nenahradí tekutiny a váš pitný režim tedy za moc nestojí. Alkoholické nápoje naopak vaše tělo zbavují vody, jsou totiž močopudné. Proto byste měli i během bujarého večírku občas sáhnout i po nějakém nealkoholickém nápoji, a doplnit tak tělu nezbytné tekutiny. Pokud už jste na toto pravidlo zapomněli, musíte se napít nejlépe čisté vody druhý den co nejdříve po probuzení. Voda je tou nejlepší tekutinou, kterou můžete při kocovině pít. Naopak mezi nevhodné nápoje patří například kyselé ovocné šťávy, káva nebo černý čaj, které působí agresivně na váš žaludek. Sice vás na krátkou dobu postaví na nohy, ale ještě více tělo dehydrují.

Přestože bude mít žaludek zřejmě jiný názor, při kocovině se vám uleví, když se vydatně najíte. Jídlo totiž dokáže zneutralizovat prostředí žaludku a také na sebe váže alkohol. S jídlem se vám ihned vrátí ztracená energie. Snídaně bohatá na tuky a bílkoviny vás zaručeně postaví na nohy. Někdo zase nedá dopustit na horkou polévku plnou masa. Takový životabudič obsahuje vše, co kocovinu spolehlivě odstraní. Díky masu získáte energii a tuk na sebe naváže veškerý alkohol.

magazin.cz

 

Opilcova rána jsou krušná. Pokud ale začnete den sprchou, zaženete kocovinu raz dva. Vaše tělo se pod proudem tekoucí vody probudí, a lidé na vás pak možná ani nepoznají, co jste dělali předešlou noc, nebo dokonce před několika hodinami. Když ani sprcha nestačí, pomůže vám jistě pobyt na čerstvém vzduchu. Zapomeňte tedy na auto a raději se projděte. Při procházce zhluboka dýchejte a uvidíte, že vám bude hned lépe. Lidem, kteří to s alkoholem opravdu přepískali, však nepomůže nic jiného, než celý den prospat a doufat, že až se vzbudí, tak jim bude lépe. Odpočinek je v případě extrémní kocoviny velmi důležitý.

Abyste se nepříjemné kocovině vyhnuli, dodržujte několik základních pravidel před a během konzumace alkoholu. Po sklence alkoholu sahejte jenom tehdy, pokud máte plný žaludek. Pít na lačný žaludek není dobrý nápad. Během oslav také něco uzobávejte, alkohol na vás nebude tolik působit a vyhnete se ranní nevolnosti. Při pití je dobré jíst tučná jídla, která na sebe alkohol naváží a vy na sobě nebudete pozorovat účinky alkoholu tak rychle.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1