Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zázrak jménem konopí

Dnes se o této rostlině mluví spíše jako o návykové látce. Proto se všude na světě setkáme s otázkou, zda konopí legalizovat či nikoliv. Můžeme si být ovšem jisti, že konopí má blahodárné účinky na naše zdraví.

Výtažky z rostliny se přidávají třeba do léčivých kapek, mastí a své nezastupitelné místo má také v kosmetických výrobcích či v potravinářství.

Když se řekne slovo konopí, většina z nás si ihned představí marihuanu, která patří k tzv. měkkým drogám. Nebudeme tu zde rozebírat, zda je konopí jako drogu legalizovat nebo, ale zmíníme se raději o tom, jak lze konopí využít v lékařství nebo třeba v kosmetice. Je totiž dokázáno, že v rostlině jsou obsaženy látky, které nám mohou prospívat. Dříve lidé o všech blahodárných účincích konopí věděli. V České republice se jich totiž využívalo bez jakýchkoliv omezení až do 50. let 20. století.

 

magazin.cz

 

Nejdříve si uveďme pár faktů o rostlince zvané konopí: Konopí, které můžeme znát také pod latinským názvem Cannabis, je jednoletá dvoudomá rostlina. Botanici ji řadí do čeledi konopovitých, kam patří mimo jiné třeba chmel. Dnes známe tři hlavní druhy konopí – konopí seté (Cannabis sativa), konopí indické (Cannabis indica) a konopí plané (Cannabis ruderalis). Jednotlivé druhy od sebe rozlišíme často podle vzhledu. Chemický rozbor zase ukáže, že každý druh konopí obsahuje jiné látky.

Ne každá konopná rostlinka působí halucinogenně. Záleží totiž na obsahu THC, tedy tetrahydrocannabinolů, v sušině. Čím více  obsahuje konopí THC, tím více bude působit na náš nervový systém. Evropská unie povolila pěstování konopí pouze v případě, že obsah THC v jeho sušině je maximálně 0,2%. V zemích Evropské unie se tedy nemůže pěstovat indické konopí, které má THC více než je schválená norma. Často v něm najdeme klidně až 12 THC.

V průmyslové výrobě i zemědělství se využívá konopí technické, které obsahuje THC pouze v zanedbatelném množství. O další látky však ochuzeno není. Proto se můžeme s technickým konopím setkat v potravinářském, kosmetickém nebo farmaceutickém průmyslu. Konopný olej se přidává také do barev a laků, vlákna zase našla uplatnění ve stavebnictví nebo při výrobě textilu.

magazin.cz

 

Kosmetiku vyrobenou z konopí považují mnozí za malý zázrak. Do kosmetických přípravků se přidává hlavně konopný olej lisovaný z konopného semínka. Ve zmíněném oleji jsou ve velkém množství obsaženy matné kyseliny, které naše tělo nezbytně potřebuje. Najdeme zde například kyselinu arachidonovou, linolovou nebo linoleovou. Jmenované kyseliny si naše tělo nedokáže samo vytvořit, ale potřebuje je k metabolismu nebo při boji proti zánětům Dále nám konopný olej dodává vitaminy.

Konopný olej působí protizánětlivě, antibakteriálně, potlačuje alergické reakce a regeneruje. masti obsahující konopný olej dokáží léčit kožní onemocnění nebo alespoň zmírnit jejich průběh. Pleťové vody, mýdla nebo tělová mléka s příměsím oleje z konopí naší pokožku zvláční a zabrání jejímu vysoušení, což je velké plus zvláště v zimním období.

I přes všechny blahodárné účinky považují někteří lidé konopí pouze za drogu a výrobky z této rostliny zavrhují. Konopné kosmetiky, potravin s konopným semínkem nebo jiných produktů se nemusíte bát – nevzniká na ně závislost a nejsou ani halucinogenní. Naopak, pomohou vám.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1