Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Olivový olej pro krásu

Chcete si pořídit přírodní kosmetiku bez chemie pro vaše vlasy, pokožku a nehty a nechcete sahat hluboko do peněženky? Pak vám poradíme, jak na to.

Olivový olej používali už starověcí Athéňané, kteří považovali olivy a olej z nich za symbol blahobytu. Za nejkvalitnější se považuje za studena lisovaný olej tzv. extra virgin (panenský) získávaný z dřeně prvotřídních, čerstvě dozrálých oliv. Má pozitivní vliv na krevní oběh, látkovou výměnu, chrání před nádorovým onemocněním, pomáhá léčit rány a odstraňovat jizvy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Má antioxidační účinky, chrání před volnými radikály, je prevencí rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu. Národy, které běžně používají olivový olej, trpí méně civilizačními chorobami a dožívají se vyššího věku.
Tento olej obsahuje velké množství vitaminu E, A a nenasycené mastné kyseliny (olejová, linolová a linoleová). Má nejenom velké zdravotní, ale také kosmetické účinky.

magazin.cz

 

Vlasy

Používejte extra virgin olivový olej jako balzám na vlasy. Jsou po něm krásně lesklé, vypadají zdravě, dodají poškozeným vlasům vitalitu a vitaminy, působí preventivně proti třepení konečků. Nejlépe uděláte, když olej necháte působit přes noc. Nalijte si menší množství oleje do dlaní, promněte a pak rukama projeďte vlasy po celé délce. Nakonec rozčešte, a protože máte na vlasech malé množství oleje, stačí, když si vlasy zapletete do copu (pokud je máte delší), na polštář si dáte starý ručník, aby se nezamastil polštář, a jděte spát. Ráno si vlasy umyjte šamponem a většinou nemusíte používat ani kondicionér, vlasy jdou hezky rozčesat. Pokud chcete dodat výživu i kořínkům vlasů, naneste olej i na pokožku hlavy, pokud máte sklon k mastným vlasům, kořínkům se vyhněte a olej naneste až několik centimetrů od pokožky. Pokud nechcete používat olej přes noc, naneste ho ve větším množství stejným způsobem, pak zabalte hlavu do igelitu a poté do nahřátého ručníku, nechte hodinu působit a umyjte šamponem. A když už používáte tuto čistě přírodní kosmetiku, uděláte nejlépe, když sáhnete také po přírodním šamponu.

magazin.cz

 

Pokožka

Tak tady je uplatnění olivového oleje opravdu široké. Jednou za měsíc si udělejte olivovou kúru. Naložte se do vany a za pomocí hrubé žínky si udělejte peeling celého těla, abyste se zbavila odumřelých buněk. Osušte se a na pokožku celého těla naneste malé množství nahřátého oleje. Pak použijte nějaké starší pyžamo, u kterého vám nebude vadit případné zamaštění, oblékněte si ho a jděte spát. Ráno bude vaše pokožka jako znovuzrozená. Velkých úspěchů dosáhnete s tímto olejem v boji proti suché kůži na loktech a kolenou. Jednou týdně si udělejte také pleťovou masku. Očištěný obličej potřete olivovým olejem a nechte působit tak dlouho, dokud se nevsákne.

magazin.cz

 

Nehty

A do třetice všeho dobrého jsou tu vaše nehty. Potřebovat budete opět olivový olej a rukavice. Naneste nahřátý olej na ruce, pořádně promněte hlavně nehtové lůžko a kůžičku kolem nehtů, navlečte si staré rukavice a nechte působit přes noc. Ráno zbytek oleje osušte papírovým kapesníkem.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!