Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Asijské tipy na krásu

Proč má většina Asiatek krásnou pokožku a štíhlou postavu? Dobře totiž ví, které potraviny konzumovat a také, jak správně relaxovat.

Tai Či

Meditativní pohybové cvičení s pomalými plynulými pohyby, které se vyvinulo z čínského stínového boxu. Posiluje koncentraci a tělesnou flexibilitu. Je to cvičení pro udržení zdraví a celkový fyzický rozvoj, sloužící i ke zlepšení cirkulace energie, čili životní síly Chi, sloužící k zharmonizování funkcí lidského organismu.

magazin.cz

 

Rýže

Asiatky jedí rýži pravidelně, neobsahuje příliš kalorií, ale přitom dokáže zasytit. Navíc podporuje odvádění vody z těla a hlídá, aby se v tkáních zadržovalo jen tolik vody, kolik je nutné. Rýže obsahuje mnohé vitamíny B, škroby, železo, hořčík, draslík, je důležitým zdrojem bílkovin. Čím víc se rýže čistí, tím méně obsahuje živin, minerálů a vitamínů. Zvlášť výživné jsou rýžové otruby, které snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Škrob v bílé i hnědé rýži se tráví pomalu, ale uvolňuje do krve glukózu, která pomáhá kontrolovat hladinu krevního tlaku cukru u diabetiků. Neobsahuje lepek. Je vhodná i pro nemocné s nesnášenlivostí pšenice, používá se k léčení zažívacích obtíží, průjmu i zácpy.

 

Sója

Sója je nazývána rostlinným masem. Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech plodin, a to bílkovin, které se rovnají bílkovině masa, mléka i vajec, ale na rozdíl od nich neobsahuje hnilobné baktérie, cholesterol a další škodlivé látky. Má vysoký obsah vitaminů B1 a B3, lecitinu, vápníku a hořčíku a kvalitní tuk se značným množstvím vitaminu E a nenasycených mastných kyselin, čímž příznivě ovlivňuje činnost nervové soustavy, stav pokožky a látkovou přeměnu. Konzumace sóji působí blahodárně při neurózách, depresích, vyčerpanosti.

 

Zázvor

Zázvor je často používaným kořením asijské kuchyně, které nejenom dodá jídlu výbornou chuť, ale také podporuje trávení a odbourávání tuk. Zázvor obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol. Z oddenků se připravuje zázvorový olej, esence, suší se a melou, přidávají se do nejrůznějších směsí. Aktivuje srdečně-cévní systém, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu.

magazin.cz

 

Léčivé účinky čaje

Domovinou čaje je Čína, kde se začal pít a pěstovat. Zde se stal národním symbolem a pýchou. Další ze zemí, kde se čaj pěstuje je Japonsko. V těchto zemích je příprava a pití čaje rituál. Čaj patří k nejstarším léčivým prostředkům. Nálev z čajovníku chrání náš organismus proti virům a bakteriím, dodává tělu vitaminy A, B, C, E, K, železo, draslík, fluor, působí příznivě na vysoký krevní tlak, snižuje hladinu cukru a cholesterolu. Mezi nejznámější, kromě černého čaje, řadíme zelený čaj. Odborníci tvrdí, že dokáže přímo zázraky. Na našem trhu existuje několik druhů a příchutí. Populárním a kvalitním čajem je japonský zelený čaj Sen-ča. Zelený čaj má natrpklou chuť, která nás osvěží. Dále má vliv na rozšiřování mozkových cév, působí jako prostředek proti mozkovým příhodám, snižuje hladinu cholesterolu, zklidňuje mysl, zlepšuje trávení tuků. Za velmi kvalitní čaj se považuje ten, který je volně sypaný, ne porcovaný.

 

Mořské řasy

Navlhčené řasy přiložené za hýždě a stehna zrychlují metabolismus, zlepšují prokrvení a tak pozitivně ovlivňují celulitidu. Tato zelenina z moře neobsahuje tuk a kromě toho je výborným zdrojem jódu, který je hnacím motorem pro naše hormony. Ti, kdo mořské řasy pravidelně konzumují, mají méně infarktů, mozkových příhod a rakoviny. Rasy snižují hladinu cholesterolu, povzbuzují látkovou přeměnu, imunitní systém a trávení. Obsahují spoustu vitaminů, vlákniny a zelené barvivo, které odstraňuje z těla škodliviny.

 

Shiatsu

Shiatsu je masáž založená na principech východní medicíny, která pojímá duši a tělo jako nedělitelnou součást jednoho celku. Základem této metody jsou poznatky tradiční čínské medicíny a techniky japonské tlakové masáže, která využívá tlak prstů, dlaní, loktů, kolen, chodidel k tomu, aby uvolnila postižené místo a rozproudila životní energii. Tím dochází ke stimulaci aktivních bodů lidského těla. Shiatsu má kladný vliv na poruchy pohybového aparátu, bolesti hlavy, psychosomatických a funkční onemocnění, menstruační potíže, vyčerpanost, oslabenou imunitu, psychické potíže, zadržování vody ve tkáních. Masáž je příjemná, uvolňující i aktivující.

magazin.cz

 

Reiki

Reiki je umění pokládání rukou s lehkým tlakem, které odstraňuje blokády v těle tak, aby energie mohla plynule protékat. Rei v překladu znamená vesmírný, životodárný a Ki je energii. Zvyšuje energii v organismu, zmírňuje bolest, umožňuje hlubokou relaxaci, navozuje pocit harmonie, aktivuje samoléčebný mechanismus člověka. Reiki působí nejen na fyzické úrovni, ale i na duševní a duchovní.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!