Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Éterické oleje pro uvolnění organismu

Pouze několik kapek těchto olejů v aromalampě či koupeli dokáže uvolnit organismus, příjemně ho naladit a pomoci zlepšit některé zdravotní či kosmetické potíže.

Anýzový

Patří mezi afrodiziaka, má antiseptické účinky, uklidňuje, pomáhá při nachlazení, nadýmání, působí jako repelent. Má typickou vůni po anýzu. V kosmetice se používá do přípravků pro ústní hygienu a do masáží. Vhodný pro všechny typy pleti. Nepoužívat při epilepsii.

 

Bergamotový

Nabízí protiplísňové a dezinfekční účinky, uklidňuje organismus, podporuje hojení. Má sladké, ovocné a lehce květinové aroma. V kosmetice se používá na citlivou, svědivou a mastnou pleť. Působí jako deodorant, odstraňuje zápach z úst. Nepoužívat na kůži vystavenou slunci.

 

Borovicové jehličí

Hojivé, dezinfekční a bolest tlumící účinky. Usnadňuje odkašlávání, uvolňuje nos ucpaný při rýmě. Voní po lese a jehličnanech. V kosmetice se používá na masnou a zánětlivou pleť, prokrvuje pokožku, uvolňuje ztuhlé svaly.

 

Cedrové dřevo

Antibakteriální a protizánětlivé účinky, uklidňuje při stresu a nervozitě, zmírňuje premenstruační syndrom. Voní dřevitě, balzámově a jemně kafrově. V kosmetice pomáhá mastné a aknózní pleti, zmírňuje lupy, má stahující účinky. Nepoužívat v těhotenství a ve vysokých koncentracích.

 

magazin.cz

 

Citronelový

Antiseptické a zklidňující účinky, zlepšuje náladu. Má nasládlé, teplé aroma. V kosmetice se používá na problematickou pokožku se sklonem k akné, dezodoruje.

 

Citronový

Antiseptické účinky, osvěžuje, je vhodný při katarech, angínách a na rýmu, dezinfikuje vzduch a snižuje krevní tlak. Má výrazně citrusové aroma. V kosmetice se používá na nečistou, ochablou pleť s rozšířenými žilkami, na mastné vlasy s lupy, k posílení nehtů a do přípravků ústní hygieny. Nepoužívat na kůži vystavenou slunci.

 

Cypřišový

Antibakteriální účinky, tiší bolest, pomáhá při menopauze a menstruaci, je vhodný při stresu, nachlazení a chřipce. Má svěží borovicové aroma. V kosmetice se používá na mastnou pleť s rozšířenými póry, na akné a celulitidu. Potlačuje pocení. Nepožívat v těhotenství, při epilepsii a vysokém krevním tlaku.

 

Eukalyptový

Je vhodný při nachlazení, chřipce, snižuje horečku, má hojivé a povzbuzující účinky. Vhodný při poruše trávení. Má silné, svěží, kafrové aroma. V kosmetice se přidává do přípravků ústní hygieny, na mastnou pleť, na unavené svaly a klouby, má chladivé, prokrvující účinky.

 

Grapefruitový

Má osvěžující účinky, působí proti únavě a depresím, osvěžuje vzduch, reguluje potní žlázy. Má nasládlé, citrusové aroma. V kosmetice se používá do koupelových a masážních olejů, pomáhá při celulitidě, dezodoruje. Nepoužívat na kůži vystavenou slunci.

 

Jalovcový

Podporuje správný tok lymfy a odtok škodlivin z těla, má čistící účinky, pomáhá při stresu a nervozitě, snižuje menstruační bolesti, má protikřečové účinky. Má svěží, dřevité až borovicové aroma.  V kosmetice se používá na problematickou pleť, do přípravků na masáže, uvolňuje unavené nohy, urychluje hojení ran. Nepoužívat v těhotenství a při akutních zánětech ledvin.

magazin.cz

 

Jasmínový

Patří k afrodiziakům, harmonizuje, povzbuzuje, zlepšuje náladu, je vhodný při nachlazení. Má těžké květinové aroma. Hodí se na suchou a citlivou pleť. Nepoužívat v prvních čtyřech měsících těhotenství.

 

Kafrový

Antibakteriální, antiseptické a zklidňující účinky, stimuluje trávení a srdeční činnost, pomáhá při nachlazení, sráží horečku, stahuje cévy, působí na revmatismus, posiluje při únavě. Má výrazně svěří aroma. Hodí se na problematickou pleť, akné, prokrvuje, dezodoruje, uvolňuje ztuhlé svaly. Nepoužívat v těhotenství, při vysokém krevním tlaku a epilepsii.

 

Levandulový

Působí antisepticky, regeneruje kožní buňky, uklidňuje při napětí, účinkuje proti nespavosti, na bolest hlavy, na migrény, snižuje krevní tlak, je vhodný na popáleniny, na rány, je známým repelentem. Má bylinné, květinové aroma. Hodí se na každý typ pleti, hlavně pak citlivou, ošetřuje před a po opalování, pečuje o vlasy, působí proti lupům, zmírňuje napětí svalů po námaze. Nepoužívat při nízkém krevním tlaku.

 

Mandarinkový

Dezinfekční, protikřečové a relaxační účinky, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, harmonizuje spánek, zmírňuje migrény. Má sladké, ovocné aroma. V kosmetice se hodí pro nečistou pleť, osvěžuje, dezodoruje, používá se při celulitidě, k ošetření strií, do masáží. Nepoužívat na kůži vystavenou slunci.

 

Mateřídouškový

Antiseptické a dezinfekční účinky, posiluje imunitu, uvolňuje hleny, vhodný při bolestech svalů, zvyšuje krevní tlak. Má silné, kořeněné aroma. V kosmetice se používá k ošetření zánětlivé pleti se sklonem k akné. Má silně prokrvující účinky, takže používat v minimální koncentraci. Nepoužívat v těhotenství, při epilepsii, vysokém krevním tlaku a u dětí.

 

Máta peprná

Antibakteriální, antiseptické, protikřečové a  bolest tlumící účinky. Podporuje vykašlávání, posiluje nervovou činnost, povzbuzuje při apatii, má repelentní účinky. Má výrazné, svěží a chladivé aroma. V kosmetice se používá na problematickou pleť, na akné, osvěžuje, dezodoruje, přidává se do přípravků pro ústní hygienu, na osvěžení dechu, k masážím natažených a ztuhlých svalů a kloubů. Nepoužívat v prvních čtyřech měsících těhotenství a u malých dětí.

 

Medový

Uklidňuje, uvolňuje, prohřívá. Má sladké, teplé aroma. V kosmetice se používá na podrážděnou, suchou pleť, přidává se do vlasových přípravků na suché vlasy. Pozor při přecitlivělosti na včelí produkty.

magazin.cz

 

Meduňkový

Protikřečové a proti nadýmavé účinky, působí proti zvracení, proti depresím, uvolňuje, zlepšuje koncentraci, snižuje horečku, pomáhá při menstruaci a migréně. Má teplé, citronové aroma. V kosmetice se používá na problematickou, mastnou pleť, na šupinatou pokožku, na ekzémy, lupénku, do masáží k uvolnění. Pomáhá na opary.

 

Pomerančový

Posiluje, osvěžuje, pomáhá při nespavosti, při depresích, snižuje teplotu. Má svěží, citrusové aroma. Vhodný při celulitidě, regeneruje pokožku, přidává se do přípravků pro ústní hygienu a do masážních přípravků, dezodoruje. Nepoužívat na kůži vystavenou slunci.

 

Rozmarýnový

Stimuluje nervovou činnost, působí proti únavě, tlumí migrény, pomáhá při bronchitidách, podporuje pocení, snižuje krevní tlak, posiluje paměť a koncentraci. Má svěží, jemně, kafrové a kořeněné aroma. V kosmetice se používá na nečistou, stárnoucí pleť, prokrvuje pokožku, uvolňuje ztuhlé svaly a klouby, prohřívá svaly před sportovním výkonem, posiluje vlasy a pomáhá při celulitidě.

 

Růžový

Antibakteriální a antiseptické účinky, uklidňuje, pomáhá při stresu, depresích, zužuje cévy, zastavuje krvácení, stimuluje menstruaci, tlumí premenstruační syndrom, je to lehké sedativum. Má jemné, květinové aroma. Používá se na všechny typy pleti, hlavně pak na suchou, citlivou, stárnoucí, má stahující účinky. Nepoužívat v těhotenství.

 

Santalové dřevo

Navozuje dobrou náladu, pomáhá při depresích a smutku, působí jako sedativum, usnadňuje odkašlávání, má antiseptické a protizánětlivé účinky. Jeho aroma je lehce orientální s exotickou vůní dřeva. Pokožku zklidňuje, je vhodný na suchou i mastnou pleť, používá se ve vlasové kosmetice a k masážím natažených svalů. Není vhodný v těhotenství a při ledvinových potížích.

 

Skořicový

Antibakteriální účinky, podporuje trávení, potlačuje zvracení, vhodný při nachlazení a chřipce. Má sladké, kořeněné aroma. Používá se na bledou a ochablou pokožku, silně prokrvuje, proto je vhodný při celulitidě. Přidává se do přípravků pro masáže ztuhlých kloubů a svalů, například před sportovním výkonem. Používat v malých koncentracích, nepoužívat v těhotenství, při epilepsii a při alergických dispozicích.

 

Vanilkový

Působí proti depresím, stresům, úzkosti a nervozitě, vhodný při nespavosti a nechutenství. Má sladké, intenzivní aroma. V kosmetice se používá k ošetření všech druhů pleti, je vhodný i do dětské kosmetiky a bývá součástí parfémů.

 

Ylang Ylang

Pomáhá snižovat krevní tlak, odstraňuje nervové napětí, patří mezi sedativa a afrodiziaka. Má květinové, silné, sladké aroma. Zklidňuje pokožku, je vhodný pro každý typ pleti, je součástí vlasových přípravků, používá se k masážím a do koupelových a regeneračních přípravků. Pozor na vysoké koncentrace, které mohou u citlivých lidí vyvolat nevolnost či bolest hlavy. Nepoužívat v prvních čtyřech měsících těhotenství.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!