Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Pomůže vám silná káva vystřízlivět?

Snad každý z nás to alespoň jednou přehnal s alkoholem. Bolesti hlavy a podrážděný žaludek tak hned ukáží, že alkohol nám nepůsobí jenom dobrou náladu, ale také nepříjemné problémy.

Češi i přesto pijí takřka při každé příležitosti – vždyť se řadíme na první příčky žebříčku ve spotřebě alkoholu na celém světě.

Když už vypijeme více skleniček, než bychom měli, spoléháme se na rady, podle kterých prý zaručeně vystřízlivíme. Silná káva nebo studená sprcha to jistí! Omyl! Seznamte se s největšími a nejznámějšími mýty o alkoholu.

magazin.cz

 

Po studené sprše zaručeně vystřízlivíte

Studená sprcha vás možná na chvíli probudí, alkohol z vašeho těla však odbourat nedovede. Totéž nedokáže ani čerstvý vzduch. Že vám tedy studená sprcha nebo pobyt na čerstvém vzduchu pomůže vystřízlivět je pouhé pověra. Když už se opijete, nezbývá vám nic jiného, něž čekat až vystřízlivíte. Alkohol se z těla zcela odbourá až po několika dlouhých hodinách, tento proces sprcha skutečně neurychlí, jenom vás možná nebude tolik bolet hlava.

 

Když se pořádně najíte, neopijete se

Pokud se před konzumací alkoholu najíte a pak pijete jednu sklenku za druhou v domnění, že se neopijete, děláte chybu. Ráno se pravděpodobně probudíte s pořádnou kocovinou. Jídlo je samozřejmě dobrým základem, pokud hodláte pít alkohol ve velkém množství. I přesto byste to s jeho konzumací neměli přehánět. Mnozí z nás také věří mýtu, podle kterého bychom měli před bujarým večírkem pozřít lžící sádla nebo oleje. Tuk sice dokáže zpomalit vstřebávání alkoholu do krve, opití ale rozhodně nezabrání.

 

Alkohol vám zaručí skvělý sex

Člověk, který už někdy zažil stav opilosti vám jistě potvrdí, že se jedná o pověru. S alkoholem v krvi máme možná větší chuť na sex než jindy, většinou však právě kvůli opilosti nejsme schopni tuto touhu realizovat. Čím více také bude mít člověk alkoholu v těle, tím méně bude cítit doteky či polibky, které by mu byly ve střízlivém stavu jistě příjemné. Opilí muži mají navíc problémy s erekcí. Jak sami vidíte, sexuální výkon v opilosti nebude zrovna nejlepší. Alkohol vám jen pomůže překonat stydlivost a odstranit zábrany, které by vás například od sexu s krátkou známostí odradily.

 

Nepiji každý den, nejsem alkoholik

Lidé, kteří věří tomuto mýtu, si zřejmě neuvědomují, že ne každý alkoholik se denně opíjí do němoty. Podle lékařů pije značné množství alkoholiků nárazově a nepravidelně, například o víkendech nebo jiných volných dnech. Alkoholik také dokáže vydržet klidně několik měsíců bez jediné kapky alkoholu, pak se ovšem opije tak, že celý následující den prospí, nebo je pod vlivem alkoholu třeba několik týdnů v kuse. Někteří alkoholici se ani každé ráno nebudí s velkou chutí na sklenku alkoholu, ale popíjejí teprve odpoledne po práci nebo celý večer. Diagnostikování alkoholismu se tedy řídí jinými kritérii, než tím, zda člověk pije denně.

magazin.cz

 

Moji rodiče jsou abstinenti, nemůžu být tedy alkoholik

Opak je bohužel pravdou. Alkoholismu propadnou většinou lidé, jejichž rodiče byli abstinenti, nebo pili jen výjimečně. Alkoholismus není totiž dědičná choroba, spíše záleží na prostředí, ve kterém se denně pohybujeme. Často nás k pití alkoholu přivedou například přátelé, a je tedy úplně jedno, zda naši rodiče někdy pili nebo ne.

 

Alkohol je ideální pro zahřátí

Tomuto mýtu nevěřte. Alkohol v lidském těle sice rozproudí krev, a vy se proto domníváte, že vám je tepleji. Lékaři však varují, že při pití alkoholu naše tělo naopak teplo ztratí, a to právě z toho důvodu, že pod povrchem kůže nám rychle proudí krev.

 

Pokud váží muž a žena stejně, mohou vypít stejné množství alkoholu

Omyl! Hmotnost má na opití jenom malý vliv. Celá řada dalších faktorů se podílí na tom, kolik toho jsme schopní vypít, aniž bychom se  opili. Ženy mají například méně enzymu zvaného dehydrogenáza než muži. A právě tento enzym odbourává v našem těle alkohol. U žen se také mění schopnost vstřebávání alkoholu v závislosti na fázích menstruačního cyklu.

magazin.cz

 

Míchání alkoholických nápojů způsobí větší opilost

Mnoho lidé tomuto mýtu věří. Konzumace více druhů alkoholických nápojů však nemá na opilost žádný vliv. Stav opilosti má totiž na svědomí etylalkohol a ne jednotlivé druhy nápojů. Pít tedy můžete to, na co máte zrovna chuť. Hlídat byste si však měli obsah etylalkoholu v jednotlivých nápojích.

 

Alkohol nás nabije energií

pokud už jste někdy viděli spícího opilce s hlavou na stole, nemůžete tomuto nesmyslu věřit. Alkohol nám energii spíše bere, něž aby ji dodával. Čím více alkoholu vypijeme, tím pomalejší bude naše myšlení, mluvení i pohybování. Na rychlé reakce můžete také s alkoholem v krvi zapomenout.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3