Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejlepší módní doplněk? Hladká kůže!

Lámete si hlavu s jakým efektním módním doplňkem zkombinovat jarní sukni či lehkou blůzu bez rukávů? Jedině s dokonale hladkou pokožkou!

Odstraňovat chloupky lze různými způsoby – používají se speciální strojky, kosmetické přípravky i různé profesionální metody, které odstraňují buď pouze tu část chloupků, která je nad povrchem pokožky (depilace), nebo i vlasovou cibulku uloženou v kůži (epilace).

Nejjednodušším a nejčastěji používaným postupem je holení na mokro či pomocí elektrických holicích strojků. Nevýhodou je krátký účinek a rychle dorůstající chloupky. Holení snadno zvládnete pomocí speciálního strojku a holicí pěny, které jsou určené pro dámské holení. Chloupky oholíte během chviličky kdekoli na těle, včetně citlivých partií. Podobným způsobem lze odstraňovat chloupky depilačními přípravky – k dostání jsou pěny, krémy a gely, které stačí nanést na pokožku a narušené chloupky po chvíli z kůže pomocí houbičky či speciální špachtle setřít. Metoda však odstraňuje chloupky pouze z povrchu pokožky, účinek je proto také krátkodobý a chloupky znovu rychle dorůstají. Proto budete muset i tento postup po několika dnech opakovat.

magazin.cz

 

K moderním a ojedinělým způsobům odstranění chloupků patří epilace pomocí intenzivního pulzního světla (IPL) a speciálních epilačních laserů, které dokážou ošetřit i velké plochy na kterémkoli místě lidského těla. Laserové metody se provádějí na klinikách estetické medicíny a v dermatologických centrech pod vedením lékaře; IPL epilaci nabízejí také kosmetické salony. Princip tohoto ošetření spočívá v selektivní fototermolýze, kdy světelný paprsek poškozuje zárodečné cibulky chloupku – dochází k zahřátí a zničení buněk folikulu. Paprsek však vždy zasáhne pouze ty chloupky, které jsou v době ošetření v růstové fázi, proto je třeba ošetření několikrát opakovat. Ošetření účinně zpomaluje růst chloupků a významně je redukuje. 

 

Jak být hladká delší dobu?

Dlouhodobě hladkou pokožku zajistí metody, které odstraňují chloupky i s kořínky. K těmto způsobům epilace lze využít epilační strojky i různé kosmetické prostředky – teplé či studené vosky a cukrové hmoty.

magazin.cz

 

Epilační strojky jsou dnes velmi oblíbené, přestože chloupky vytrhávají, jsou díky speciálním hlavicím k pokožce šetrné a zbaví vás i docela krátkých chloupků. Navíc jsou často vybaveny výměnnými hlavicemi a nástavci, které jsou určeny pro péči o celé tělo. Nejnovější strojky pokožku při epilaci masírují, chladí, ale také ošetřují. Navíc je lze použít pod sprchou a kombinovat epilaci s holením i za použití gelů.

Chloupky delší dobu nevyrostou ani po epilaci pomocí teplých a studených vosků a jiných epilačních hmot. Chloupek je při těchto metodách vytržen z cibulky uložené pod kůží a růst chloupků se zpomalí. Při metodě teplých vosků se vosková hmota předem nahřívá, aplikuje se na očištěnou a odmaštěnou kůži a snímá se rychlým tahem i s chloupky. U studených vosků se používají speciální fólie, které se na pokožku „přilepí“ a rychlým trhnutím se odstraňují i s chloupky. Tyto metody lze praktikovat i v domácích podmínkách, často je ale lepší podstoupit ošetření v kosmetických salonech, zejména pokud se chcete zbavit chloupků i v partiích, kam si špatně dosáhnete.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!