Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kráska s nožem / foto: shutterstock

Když kráse předchází bolest a tradice to vyžadují

Pod pojmem krásná žena si většina z nás představí štíhlou dlouhovlasou dívku se souměrnými rysy, uhrančivým pohledem plnými rty.

V jiných krajích však bývá pohled na krásu zcela odlišný a vždy souvisí s konkrétním národem, jeho kulturou, tradicemi, vírou, zvyklostmi. Někde je dokonce představa krásy natolik odlišná až extrémní, že my Evropané jen s podivem hledíme, co vše musí dotyčné ženy podstoupit, aby splnily náročná kritéria a požadavky, které jsou na ně kladeny a bez kterých by se často ani nemohly vdát.

Ušní lalůčky u Masajů

Udivuje vás, jak neskutečně vytahané mají místní ženy i muži ušní lalůčky? U Masajů je tento zvyk považován za symbol moci a síly, a také udává, jak dlouho je dotyčná osoba součástí kmene. Čím více má žena lalůčky vytahané, tím více je pro muže atraktivní.

Deformace chodidel v Číně

I když byla tato bolestivá a zdraví ohrožující metoda vazby nohou v Číně zakázána již v roce 1912, ještě dlouho poté byla potajmu praktikována. S jejími následky se můžeme u některých postarších čínských žen setkat ještě dnes. Mladé dívky od pěti let byly nuceny mít prsty na nohou svázány pod chodidly proto, aby měly chodidlo co nejmenší, často podobné velikosti dětské nožky. Malá nožka u žen byla symbolem bohatství, takže tyto ženy nemusely a nejspíš ani ze zdravotních důvodů nemohly pracovat.

Talířové desky ve rtech - Keňa, Amazonie

Tato starobylá a uctívaná tradice je pro nás Evropany asi nejpodivnější a pro někoho asi i nejodpudivější záležitostí. Jakmile zdejší žena vstoupí do puberty, jsou jí odstraněny dva spodní zuby, aby měla ve spodním rtu dostatečný prostor pro talíř, se kterým pak stráví zbytek života. Na zdejší muže pak platí pravidlo, že atraktivita ženy se posuzuje podle velikosti talíře vloženého do spodního rtu.

Obezita v Mauretánii

Zatímco celý západní svět vyznává štíhlou linii a snaží se dodržovat správnou životosprávu, mauretánské ženy se mohou cpát čímkoliv od rána do večera. Symbolem krásy je zde totiž obrovské až nafouklé břicho, díky kterému se mohou místní ženy snadněji vdát. Aby dívky dosáhly požadovaných proporcí, jsou nuceny jíst až 16 000 kalorií denně! V posledních letech se sice místní vláda snaží o osvětu, ale tradice je natolik zakořeněná, že to bude ještě nějakou dobu trvat, než se ženy v Mauretánii přestanou přejídat.

Velké pozadí v Americe 

Momentální módní záležitost nejspíš odstartovali mediální hvězdy typu Kim Kardashian a Beyonce. Tisíce žen je následují a s vidinou velkého zadku navštěvují estetické kliniky, kde si za nemalé peníze nechávají aplikovat silikonové implantáty, aby měly pozadí plnější a oblejší. Chudší dámy pak používají polstrované spodní prádlo pro optické zvětšení.

Křivé zuby v Japonsku

Opět jeden z módních trendů dnešní doby. Zatímco co my se snažíme o dokonale rovné zuby pomocí rovnátek a různých zubních implantátů, v Japonsku je nyní „in“ mít zuby pokřivené. Japonky toho dosahují technikou zvanou Yaeba, což je proces, kdy se na vaše vlastní zuby nasadí jakési čepičky, takže to vypadá, jako by se zuby zdvojnásobily.

Když kráse předchází bolest a tradice to vyžadují

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1