Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
V Itálii / foto: shutterstock

Kde všude se vám hodí italština?

Italský jazyk není sice tolik rozšířen jako jiné světové jazyky, přesto se však jeho znalost vyplatí. Zasahuje totiž do různých oblastí, se kterými se běžně setkáváme.

Italština poměrně lehká na naučení. Jaká jsou tedy místa a situace, ve kterých tento krásný zvukomalebný jazyk zaujímá výsostné postavení?

Země, ve kterých se mluví italsky

Je logické, že italštinu asi nejvíce využijete v komunikaci s rodilými mluvčími, tedy zejména na Apeninském poloostrově a jeho okolí. Ať již na letní dovolené u moře, v zimě při lyžování v Alpách, na služební cestě, nebo při objevování a poznávání historických památek, při každé příležitosti Italové ocení, pokud se budete snažit mluvit jejich jazykem. Zvláště pak starší generace je velice otevřená k cizincům hovořícím italsky, sami totiž cizí jazyky příliš neovládají, nebo spíše nechtějí. A tak se ani jako začátečník nemusíte stydět promluvit italsky, protože se rozhodně nesetkáte s kritikou - naopak spíše s obdivem a povzbudivými slovy. Italové jsou zkrátka vlastenci, kterým lichotí, pokud s nimi cizinci mluví jejich řečí.

Kromě Itálie je italština ještě oficiálním úředním jazykem ve dvou švýcarských kantonech – Grigioni a Ticino, domluvíte se s ní také v Chorvatsku, Slovinsku či Albánii, kde žije početná italská menšina. Pokud vycestujete do Rumunska, budete překvapeni velkým počtem shodných slov. Rumunština má totiž k italštině relativně blízko, některé cestovní kanceláře dokonce radí, abyste při komunikaci s Rumuny využívali italský slovník. A tak zjistíte, že například slova jako casa, fratello či sorella jsou téměř totožná. Co se týče čtení, pokud umíte italsky, poměrně dobře rozumíte i španělským, portugalským a dokonce i francouzským textům. Italština je tedy jaksi „uprostřed“ všech románských jazyků.

Samostatnou kapitolou je pak oblast Jižního Tyrolska, kde existují tři oficiální úřední jazyky: italština, němčina a ladinština. Pokud navštívíte místní obchody, zjistíte, že lidé v průběhu konverzace volně přecházejí z němčiny na italštinu a naopak.

Italština v hudbě a v opeře

Pokud jste hudebníci či skladatelé, určitě vám jsou známy pojmy jako: allegro, presto, staccato či attacamente. Italština pronikla do tohoto odvětví v období renesance, kdy se Itálie stala centrem vývoje evropské hudby a zakotvila v ní natolik, že je i dnes jazykem číslo jedna právě v hudební terminologii. Ačkoliv se nejprve pro zápisy hlavně liturgické hudby používala latina, postupně se přešlo na italštinu. Ta jednak z latiny přímo vychází a často se s ní téměř shoduje, a také italská hudba hrála dlouho dobu v Evropě prim. Postupně toto názvosloví proniklo do celého světa, protože v oblasti zápisu hudby je možné použít jak na hudební produkci umělou, tak etnickou.

Milovníci klasické hudby jistě potvrdí, že nejkrásnější opery vznikly právě v Itálii a jsou jednoznačně bezkonkurenční ve srovnání s operou německou, ale i českou. Italština je totiž libozvuký jazyk a jeho zvukomalebnost se nejvíce projevuje právě v operním žánru.

Italská kuchyně

Celosvětově oblíbenou a vyhledávanou italskou kuchyni tvoří hlavně ryby, mořské plody, pizza a těstoviny různých tvarů a velikostí. Italští kuchaři dbají především na čerstvost potravin a používají lokální produkty, často pěstované přímo pro konkrétní kuchyni. Pokud rádi navštěvujete italské restaurace, doporučujeme vám podrobněji si nastudovat výslovnost italských pokrmů a potravin. Právě trénink výslovnosti na rozmanitých druzích potravin je tou nejlepší cestou, jak si zafixovat pravidla italské výslovnosti. Tak schválně, jak byste vyslovili názvy pochutin jako pecorino, spaghetti, pappardelle, pannacotta, amatriciana, mozzarella či fettuccine? Možná jste si toho nevšimli, ale v našich ulicích mezi cizojazyčnými nápisy pouze italština občas konkuruje čím dál vlezlejší všudypřítomné angličtině. Nevěříte? Co třeba panini, pasta, lavazza, dolce vita nebo dormeo? Italština je zkrátka „vidět“ více, než třeba němčina, francouzština nebo ruština. A to hlavně díky výjimečné italské kuchyni.

Italština a její latinský původ

Italský jazyk se postupně vyvinul z latiny a pokud jej budete alespoň částečně ovládat, porozumíte také oblastem, ve kterých se dodnes používá latinské názvosloví. To je nejčastěji zastoupeno v lékařství, biologii, právu, či v historii. Takže další bonus, který vám italština nabízí, je například pochopení lékařské zprávy, kterou vám vystaví v nemocnici. Člověk neznalý italských slovíček musí požádat lékaře o doslovný překlad zápisu, znalec porozumí podobně znějícím výrazům jako například sangius - sangue - krev, osteon - osso - kost, fraktura - frattura, a mnohým dalším.

Italsky dnes mluví téměř 100 miliónu lidí po celém světě a  italština je všeobecně považována za jeden z nejkrásněji znějících jazyků vůbec, takže se vám rozhodně vyplatí znát alespoň pár základních slov a frází. Tento jazyk je zkrátka v módě a jeho používání vás prostě bude bavit.

Kde všude se vám hodí italština?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1