Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Elegantní kalhoty / foto: fashionguru

Kalhoty a jejich historie – jaký účel měly splňovat?

Kalhoty jsou nepostradatelnou součástí našich životů, už lidé v dobách starověku jim přišli na chuť. K čemu sloužily první kalhoty a jak probíhal jejich vývoj?

První kalhoty

Kalhoty byly vynalezeny hlavně z důvodu pohodlnosti – dříve i muži nosili honosné róby, v těch se ale špatně jezdilo na koni a bojovalo. A právě z tohoto důvodu přijaly civilizace po celém světě formu šatů - aby přežily bitvu.

Kalhoty pouze pro vojáky

Kalhoty byly zpočátku vojenským oděvem – nejdříve to byly pohodlné šortky nebo velmi volné kalhoty, které se u kotníků uzavíraly. Na konci 14. století se vyvinuly v těsné nepohodlné kalhoty s připojenými potahy na chodidla – tento typ nosili zejména rytíři pod pancířovým brněním.

Zvonáče nebo mrkváče?

Kalhoty umožňovaly ženám mnohem větší svobodu a volnost, na těžkopádné sukně se pomalu zapomínalo. Až v 70.letech se kalhoty staly běžnou součástí denního outfitu, tehdejší éru „hippie“ zastupovaly kalhoty zvonového střihu, které postupně vystřídaly kalhoty s vyšším pasem a užšími nohavicemi od kolen dolů – tzv. „mrkváče“ nebo dámské letní kalhoty, tzv. capri kalhoty.

Dnešní doba umožňuje jak mužům, tak i ženám nosit to, co se jim líbí. Není problém zkombinovat například dámské teplákové soupravy s nějakým drahým elegantním kouskem. Jak k dnešní módě přistupujete vy? Máte rádi klasické elegantní kalhoty nebo dáte přednost sportovnímu oblečení?

Kalhoty i pro dámy

O několik set let později muži nosili kalhoty balonového střihu – u stehen to byly kalhoty honosné a objemné, které se ke kotníkům velmi zužovaly. Teprve až v 19. století vznikly kalhoty jako ty, které nosíme dnes. A víte, kdo je strůjcem dnešních kalhot? Byl to Edvard VII., komu můžeme poděkovat. 19. století je významné i pro dámy, do popředí se dostávají totiž i dámské společenské kalhoty. Společenské akce jsou ale stále ve znamení objemných šatů, dámy kalhoty oblékaly pouze při jízdě na koně – a to tak, aby o tom ostatní nevěděli.

Tak co, věděli jste tato zajímavá fakta?

Kalhoty a jejich historie – jaký účel měly splňovat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!