Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Obří šnek / foto: shutterstock

Nová chovatelská záliba obřích šneků dorazila také do České republiky

Přemýšlíte o přítulném nenáročném domácím mazlíčkovi, kterého seženete za pár korun? Achatina neboli oblovka je skvělým tipem, jak si splnit vlastní chovatelský sen.

Při prvním setkání s obřím šnekem můžete být doslova šokování. Jde totiž o trochu jiného „domácího mazlíčka“.

Velikostí dožene klidně i menšího psíka

Zapomeňte na čivavy nebo mopsíky do kabelky, teď letí šneci! A ne ledajací! Dospělý šnek může dosáhnout výšky až 8 cm a délky 20 cm, někteří jedinci dorostou až k 30 cm. Jeho skořepina má kónický tvar a je asi dvakrát tak vysoká jako její šířka. Barva skořápky je velmi variabilní a hodně závisí na stravě šneků. V každém případě je tento šnek velmi odolný narozdíl od všech ostatních druhů.

Pohodové zvířátko vhodné pro kohokoliv

Ke vzrůstající oblibě šneků přispívá hlavně jejich nenáročnost a nízká pořizovací cena. Šneka obřího totiž dostanete ve zverimexu nebo na různých chovatelských výstavách za pouhých 50 Kč a k jeho chovu vám postačí klasické terárium menších rozměrů, které můžete zpočátku nahradit plastovým boxem. Strávník je to taktéž pohodový. Zbaští zkrátka jakékoliv zbytky z vaší kuchyně. Slupky od okurek, salátové listy, vařené těstoviny či jakékoliv odřezky od zeleniny či ovoce. Pro pevnost jejich ulity je doporučováno podávat jim sépiovou kost, ta se však dá snadno nahradit vaječnou skořápkou. K dalším bonusům obřího šneka patří také to, že jde o tichého nezapáchajícího tvora, který je vhodný i k nejmenším dětem.

 

Co je u nás módním hitem, je v Americe zakázáno

Obří šneci původně pocházejí z Afriky, konkrétně z oblasti Keni a Tanzanie, nyní se však běžně vyskytují ve Spojených státech, kde se jim daří v nejmokřejších oblastech. Zvláště jižní část Spojených států je svědkem rostoucí populace těchto obřích hlemýžďů. Vzhledem k jejich extrémní nenasytnosti ve volné přírodě jsou schopni značně poškodit okolní prostředí, proto byli tito šneci zařazeni na seznam 100 nejškodlivějších invazivních druhů na světě.

Není tedy divu, že v Americe není absolutně povoleno chovat tento druh šneka jako domácího mazlíčka. U nás se naopak jeho chov stává moderním a populárním, jen pozor, aby po vypuštění do volné přírody nezpůsobil podobnou katastrofu jako plzák španělský, který k nám byl kdysi zavlečen ze západní Evropy.

Nová chovatelská záliba obřích šneků dorazila také do České republiky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!