Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Dieta v zimě? Ani nápad!

Jestli jste se rozhodli v zimě zhubnout, zapomenout letos o Vánocích na cukroví a bramborový salát, je to vaše soukromá volba. Pleti však nedostatek tuku nesvědčí!

Právě v chladných dnech byste své pleti měli věnovat mnohem větší pozornost. Pokud v létě chráníte obličej a tělo před sluncem, chraňte je v zimě před větrem a mrazem dostatečnou výživou a hydratací. Můžete si tak dopřávat tučných krémů, co hrdlo nebo spíše pleť ráčí.

Potřebujeme mastný kabátek
Osmička je číslo celkem oblíbené, neplatí to však pro naši pleť: Při osmi stupních Celsia totiž náš největší tělesný orgán, kůže, přestává produkovat tuk. Pro někoho je to zpráva dobrá, pro většinu z nás ovšem dost špatná.

Ochranný mastný film na naší pokožce, který často mládež nenávidí a spousta z nás s ním bojuje až do zralého věku, se stará o hebkost kůže a slouží pleti jako teplý kabátek, který zabraňuje ztrátě vody. Právě ten však při výše zmíněné teplotě mizí v nenávratnu. Pokud nemáme ochranu, z pleti se vytrácí vlhkost jak pára nad hrncem.

Chladný vzduch navíc obsahuje mnohem méně vlhkosti, a tak kůže nemá žádné jiné zdroje než kvalitní kosmetickou péči. Chladno také stahuje cévy tak, aby si tělo udrželo více tepla, a krev tím pádem tolik neproudí. Následkem je nedostatečné přijímání výživných látek, které krev do kůže transportuje.

Pokožka se nastaví na jakýsi šetřící program, aby s živinami co nejvíce vystačila, a reaguje přecitlivěle. Pokud tedy před Vánoci „šmatláte“ po zmrzlém městě a zapadnete občas do obchodu, není lepší cesty, jak rovnováhu kůže změnou teplot úplně rozházet.

Hydratační krémy do koše!
Chladivé gely a produkty s velkým obsahem vody proto zasuňte hodně hluboko do své kosmetické skříňky a pořiďte si nějaký krém s velkým obsahem tuku a výživných látek. Na zimní procházku si navíc kabelku doplňte o vydatný balzám na rty, protože rty nemají téměř žádné tukové buňky, a tak umělý ochranný film potřebují ještě naléhavěji.

Ochraňujte především ty části těla, které jsou mrazu a změnám teplot přímo vystaveny, tedy ruce a obličej. Výživný a mastný krém na ruce je, zejména pokud kráčíte světem bez rukavic, nutností.

Takzvané cold krémy nejsou tedy, jak jste si možná mysleli, určeny k ochlazení pokožky, ale právě do chladného počasí, kdy je pokožka silně podrážděná a potřebuje uklidnit, tedy doslova „zchladit“.

Není nad to, zvolit pro tento zimní čas nějaký kvalitní krém z lékárny, který pokožku vyživí, ochrání a navíc zmírní i podráždění, které zima způsobuje. Nemyslete si, že díky hutnému krému budete vypadat jak mastné kuře, cold krémy se totiž relativně dobře vstřebávají. Jednou týdně pak není od věci výživná maska na obličej. Pozor ale, nemáme na mysli tu hydratační, ale takovou, která obsahuje více tuků a výživných látek.

Pozor na koupele
Pokud vás v nečase lákají dlouhé koupele nebo hodiny strávené po vařící sprchou, nastal ten pravý čas z hlediska počasí. Problém s tím ale bude mít vaše pokožka, a to tehdy, pokud do koupele nepřidáváte olej, nesprchujete se krémovým sprchovým gelem nebo pokud se nemažete vydatným tělovým mlékem.

Voda totiž kůži všeobecně vysušuje a to je právě to, co potřebujete nejmíň. Po koupeli stačí tělo ručníkem jen lehce otřít, nedoporučujeme drhnout, a následně vydatně promazat. Dlouhou vroucí koupel si dopřávejte max. 2x týdně, na zbytek hygieny postačí sprcha.

Jestli v zimě vaše pokožka rudne, svědí a dokonce praská, je to signál vaší špatné péče a je načase s tím něco provést!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 107