Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: botasdacca.blogspot.com

Boty z igelitek. Zachraní svět?

Máte rádi přírodu a chcete pro ni něco udělat? Noste boty vyrobené ze starých igelitových tašek.

Boty, které pomáhají zachránit svět? Proč ne? Ekologická nadšenka a zároveň módní návrhářka Camila Labra přišla na způsob, jak z recyklovaných plastových tašek vyrábět slušivé boty.

Založila společnost přátelskou k životnímu prostředí Botas Dacca a snaží se dobýt svět módy botami vyrobenými z přebytečných igelitek, kterých se denně vyhazují tuny. Za tyto boty zaplatíte v přepočtu asi 900 korun.

magazin.cz

Svou společnost pojmenovala podlé bangladéšského města Dhaka, které v roce 2002 zakázalo používání igelitek, protože jimi bylo naprosto zavaleno.

Třiadvacetiletá návrhářka razí jednoduchou filosofii, jak sama říká, snaží se prodloužit „užitečný“ život plastových tašek.

Svou kolekci sestavila z tašek, které posbírala při nesčetných nákupech. Na pár kotníkových bot spotřebuje kolem osmi tašek, pro větší pohodlí jsou vyloženy bavlněnými vložkami.

magazin.cz

Spásný nápad
Camila Labra pocházející ze Santiaga v Chile přišla na "igelitkový" nápad, když studovala design na universitě. Jako závěrečnou zkoušku dostala úkol najít nějaké využití právě pro igelitové tašky.

„Uvědomila jsem si, že se všude povalují spousty igelitek a každý je akorát tak využije jako tašku na odpadky. Byla jsem si jistá, že s nimi lze udělat i něco jiného, užitečnějšího, až jsem jednou viděla, jak si je lidé v dešti dávají na boty, aby jim nenavlhly. A v tu chvíli mě napadlo, že by se nich daly dělat boty,“ vysvětluje nápad Camila.

Vzorkovník:

magazin.cz

Původně nezamýšlela udělat více než jeden pár, ale pak za ní začali chodit lidé a ptali se, kde se dají koupit.

„Když jsem jim řekla, že jsou vyrobeny z igelitek, nevěřili. Myslím, že je to proto, že nevypadají jako z plastu a když si na ně sáhnete, nemáte pocit, že saháte na plast.“

Pokud vás boty zaujaly, můžete je pořídit přes internetovou stránku Botas Dacca.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 764