Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Afro účesy už zase letí

Kdysi bylo afro in a ty doby už jsou zase tady. Zatím afro účesy vídáme spíš na módních přehlídkách, ale co je na molu, bývá pak i mimo něj.

Afrománie
Jean Paul Gaultier letos uspořádal pánskou módní přehlídku s názvem Brings Back The Afro. Jak název napovídá, jde o znovuzrození vlasáčů. Na přehlídce byli k vidění muži a chlapci nejrůznějšího věku, kteří na sobě měli všechno možné od obleků až po ležérní modely pro volný čas. Jedno ale měli společné. Afro.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Diváci na této show mohli vidět nejrůznější paruky, vážně obří kousky. Je jasné, že návrhář přezdívaný též zkratkou JPG ještě neztratil svůj smysl pro inovaci a nebojí se novinek. Ukázal, jak pevně je spjat s popkulturou, ale také připomněl, že i móda může být zábava, i když svět trápí finanční krize.

magazin.cz
magazin.cz

Jean Paul Gaultier ukázal muže v sukních, plačící chlapce, na hlavy jim všem dal neuvěřitelné helmy, ale musela to být nejspíš celkem zábava. I když celá přehlídka byla laděna do černé. Přehlídka se konala během týdne inaugurace nového, prvního afroamerického prezidenta Baracka Obamy, což nabízí skvělé propojení s afroúčesy.

magazin.cz


Afro jako rebélie

V 60. a 70. letech to nebylo jen tak nosit tento účes. Také ho zpočátku tolik nenosily celebrity, šlo spíš o politiku. Afrem se lidé hlásili ke svobodě pro Afroameričany, byla to revolta, afro zpočátku nosili třeba James Brown, BB King a Nat King Cole.

Z USA se tahle móda dostala do Anglie a pak i do Evropy. Byl to účes převážně 60. a 70. let, částečně přetrval i do osmdesátek a lehce do devadesátek. Pak však postupně zmizel ze scény a nyní může přijít jeho znovuoživení.

magazin.cz

Dara Rolins začala nosit afro
Pro lidi s bílou barvou pleti není jednoduché docílit afra ze svých vlasů. Ale jde to. Už před revolucí nás o tom přesvědčila třeba herečka Laďka Kozderková, která tento účes nosila většinu života.

magazin.cz

Nejnovější afropřírůstek je Dara Rolins, která na svůj první koncert po porodu přišla jako vyměněná. Na hlavě tomu dala korunu afrem.

magazin.cz

I ve světě ale afro samozřejmě letí. Třeba Halle Berry se teď k němu taky vrátila.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 577