Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Wikipedia

Šaty podle ptáků. To je ekomóda

Ptáci mají mnohdy nádherně barevné peří a zejména samečci díky tomu získávají srdce samiček. Ty barvy a nadýchanost ptačích kabátků už inspirovaly nejednoho módního návrháře.

Módní internetový blog Trend de La Creme začal sbírat fotografie modelů a modelek ze všech světových přehlídek, ale modely musely být kopií jako vystřiženou z říše ptáků. Fotky z přehlídky pak blog spároval s fotografií toho kterého ptáčka, podle nějž oblečení vzniklo.

Nejspíš to není jen tak uvědomit si při pohledu na nějaké oblečení podobu s členem ptačí říše. Ten, kdo tohle dokáže, musí být nejspíš minimálně amatérský ornitolog.

magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz
magazin.cz

Jedním z autorů těchto focených modelů je i módní návrhář jménem Kristian Aadnevik, který díky ptačím oblečkům zazářil během módního týdne v Austrálii. Oblečení inspirované ptačí říší vzniklo v rámci kolekce nazvané „Protégé“ v italské odnoži časopisu Vogue a pod rukama jeho editora Franca Sozzaniho.

magazin.cz

Byl to trochu módní risk ušít ptačí kolekci, ale vyšlo to. Stejně tak jako skuteční ptáci svým barevným peřím lákají samičky, modelky v nádherně barevně skombinovaných oblečcích uchvacovaly diváky. Častou inspirací bývají kolibříci, konkrétně pak kolibřík Annin, který dostal název podle vévodkyně Anny z Rivoli. Ta žila v 19. století.

magazin.cz

Samičky Anniných kolibříků jsou kolem hlavy zbarvené do růžovo-červena, což upoutá pozornost. Jinde po těle mají zlatavé peří. Žijí jen na americkém pobřeží. Jsou to unikátní ptáčci, protože zpívají výhradně v období námluv. No, místo zpěvu by se to mělo nazývat spíš šílený jekot, ale na samečky tohoto druhu to zabírá, tak proč ne.

Když jde po molu modelka v něčem, co se podobá těmto uřvaným samičkám, jako by diváci ten jekot už už slyšeli, barvy jsou křiklavé, agresivní, nejde si jich nevšimnout.

Ptačích kolekcí je ale po světě víc. Třeba i v Lotyšsku jedna taková vznikla. Jmenuje se „The Burda“, prý proto, protože právě barevnost ptačího peří nejlépe vystihuje, co všechno se děje ve světě. I když lidé jsou podle lotyšského módního návrháře hodně vzdáleni přírodě, protože jen pracují a pak jdou domů, žijí životy plné stresu, ve špinavých městech pomalu zapomínají, odkud pocházejí.

magazin.cz

Hlavně během zimy mnozí neznají nic jiného než práci, cestu domů či noční kluby. Proto tam vznikla barevná ptačí kolekce, která by taková ospalá a šedá města měla rozzářit a alespoň na chvíli dát světu jas a barvy.

magazin.cz

„Když neslyšíte auta a MHD, necítíte zápach benzínu, odpadků či cigaret, to je teprve ono. Je to jako sen, zastavit se a najednou se podívat kolem sebe a vidět svět zase v barvách, tak, jak ho stvořila příroda. Když vidíte barevné ptáky a slyšíte jejich nádherný zpěv, najednou pochopíte, že nic není důležitější než tento moment.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 519