Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vévodkyně / foto: Shutterstock

Oskarové šaty vyzáblé Keiry Knightley

V kinech právě běží film Vévodkyně, podívejme se tedy na zoubek tomu, co bylo oceněno zlatou soškou – kostýmům Michaela O´Connora.

magazin.cz
Film jako takový v hlavní roli s Keirou Knightley a Ralphem Fiennesem je o tom, jak se 17letá prapra...teta lady Diany vdá za postaršího vévodu a naivně čeká lásku a porozumění, ačkoliv se má stát pouze zaručeným strojem na plození mužských dědiců.

Film nejde ani do šířky ani do hloubky a Keira si po celou dobu snímku zachovává svůj lákavý anorektický úsměv a nejde ani o krok dál.

Na jejím štíhlém těle se však nádherně vyjímají všechny ty róby, které pro ní Michael O´Connor (Poslední skotský král, Harry Potter a tajemná komnata) vytvořil.

Není to sranda
Podle slov autora kostýmů takový job není vůbec snadná práce, nemůžete totiž ani píchnout jehlou, dokud není hotová celá koncepce filmu. Musíte si dávat pozor na pozadí scény, aby šaty nesplývaly, musíte v každém pohyblivém účastníkovi vidět subjekt, který hlavní hrdinku nesmí zastínit.

magazin.cz
A pokud jde navíc o jednu z prvních tzv. celebrit a módních ikon historie, jakou byla právě zmíněná vévodkyně z Devonshiru Georgiana, pak je to úkol nadmíru těžký.

Třeba ještě dodat, že pověst vévodkyně je silná dodneška, její vyobrazení však soustřeďují veškerou pozornost na velmi nezajímavé šatstvo.

Návrhář Michael O´Connor se podle svých slov róbami vévodkyně pokoušel vytvořit dokonalou psychologii postavy. A já na to - je fajn, že alespoň někdo to zkusil!

Na veřejnosti byla Georgianna pompézní děvou s dokonalým vkusem a smyslem pro módní novinky. V soukromí však byla jen ubohou ženou svého chladného muže.

Šaty jako symbol
Podívejme se zblízka na dva kostýmy, které jsou symbolem jejího soukromého vzestupu a následného pádu.

První šaty jsou svatební. Obřad se ve filmu odehrává velmi soukromě jen v přítomnosti nejbližších. Kostým má vyjadřovat umírněnou jednoduchost obřadů v Anglii 18. století. Šaty jsou ušity z hedvábí v krémové barvě a horní část je zdobena diamanty a podpořena korzetem vespod.

 

Druhé šaty, které stojí za to zmínit, byly navrženy pro zřejmě nejsilnější scénu, kdy opilá vévodkyně na plese ztrácí kontrolu nad svým chováním. Byly ušity celkem tři kostýmy, vyhrál však tento v toskánské červené ozdobený růžemi.

Pro tuto dramatickou scénu kostyméři vyplácali neuvěřitelných 36 metrů hedvábí, není se proto čemu divit, že celkový rozpočet filmu byl 13,5 miliónu liber.


Pokud jsou kostýmy, obrovské paruky a péra za kloboukem vaše hobby, pak se vám film Vévodkyně bude určitě líbit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 247