Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Buď in. Solární školní brašny

Vaše aktovka či školní brašna už nemusí být jen něco, v čem si kromě učebnic a sešitů nosíte také drobnou elektroniku (mobil, foťák, atd.), vaše nová taška může fungovat i jako jejich nabíječka.

Na těchto taškách jsou malé solární panely, které čerpají sluneční energii a přeměňují ji pak na elektrickou. Kromě solárních panelů jsou v taškách zabudované i baterie, které vám pošlou šťávu, i když je venku pod mrakem.

Solární tašky dokáží nabít většinu drobnějších elektronických přístrojů, jako jsou mobily, foťáky, rádia, MP3 přehrávače. Některé tašky mají tolik energie, že dobíjejí i laptopy.

magazin.cz

Solární tašky jsou přenosné sluncem poháněné generátory energie, které fungují jako dobíječka. Může na ně i pršet, proti dešti jsou chráněné. Menší solární tašky vyvíjejí energii o síle 4 wattů, ty velké i 15 wattů, to ale jen v opravdu slunečný den, kdy si navíc svou tašku pořádně nabijete na přímém slunci.

magazin.cz

Tohle vážně jiné tašky neumí
Abyste z malé tašky získali nabíječku, musíte ji na sluníčku nahřívat alespoň hodinu. Potom ale vydrží 3 hodiny napájet iPod nebo můžete hodinu a půl kecat mobilem. Pokud prší a vy si stejně chcete něco dobít nebo prostě napájet energií, taška si sama přehodí výhybku na baterie a začne využívat energii z nich. Ty jdou pak dobíjet autodobíječkou či USB nabíječkou.

Jednoduché připojení
Všechny solární tašky mají běžné adaptery pro všechny typy mobilů a další drobnější elektroniku. Nedokáží ale nabíjet všechny typy notebooků. Problém nebudou mít majitelé značek Apple, Dell, HP, IBM/Lenovo a Panasonic. Zato značky Fujitsu, Sony či Toshiba by možná s napájením problém měly.

magazin.cz

Co může odradit, to je cena. V přepočtu tašky vyjdou na pět tisíc korun. Jestli vás zajímá váha tašky, není to nic drastického, váží vesměs pod dvě kila. Mají 12litrový obsah, což není moc, ale na městský batoh či tašku pro notebook je to dostačující. Svačina se vedle iPodu ještě vměstná.

Ukažte, jak chráníte přírodu
Solární tašky lidem přináší novou praktickou dimenzi využití. Možná už se narodila solární generace, pro kterou bude nošení sluneční energií nabíjených tašek samozřejmostí. Energie na cesty pro naše drobné elektronické mazlíčky může dovolenou či výlet notně zjednodušit a zpříjemnit. Navíc tím světu připomeneme, jak se dá šetřit příroda.

Uvidíme, zda se do výroby solárních tašek pustí více firem, aby bylo z čeho vybírat. A také aby všechny tašky nebyly jen černé či oranžové, ale objevilo se více barev i stylů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 256