Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Portréty z brambor. Místo vlasů kytky

Zelenina není jen zdravá, ale může být i krásná. Stejně tak i květiny jsou krásné. Přesvědčili se o tom návštěvníci přehlídky, na které měly modelky na hlavách výhradně květinovou ozdobu. Umění se ale skrývá i v obyčejné br

Portréty na bramborách
Možná si tenhle malíř přivydělával tím, že na trhu prodával brambory, a jak tak na ně pořád koukal a stýskalo se mu po malířském stojanu, začal malovat přímo na to, co měl po ruce. Na brambory. Nebo to všechno bylo trochu jinak?

Libanonská umělkyně Ginou Choueiri se narodila v Bejrůtu. Portréty na brambory začala malovat proto, protože jí brambory přišly hodně podobné s lidským obličejem.


„Mají jen jinou velikost, trochu jinou formu a maličko jiné tvarování. Ale jinak mi proměny brambor připomínají naše lidské životy. Nejdřív jsou tvrdé a pevné, ke stáru měknou a ztrácejí původní tvar.”

 

magazin.cz

 

magazin.cz

 

magazin.cz

 

magazin.cz

 

magazin.cz


Nevíme, zda se to vždy dá poznat, ale na některých těch bramborách umělkyně zkusila vyobrazit nějaké slavné tváře. Jindy zas své přátele. Poznáte na bramborách někoho slavného? Mají charakter, každá ta brambora je jiná, ale dohromady působí jako pořádný dav, co myslíte?

I když v umění se může transformovat všechno, nejen brambory. Pozornost umělcova oka mohou přitáhnout i jiné plodiny či obyčejné kameny nebo dřevo. Vlastně umění je všudypřítomné, tak proč by nemohlo být i na zelenině?

Květinové pokrývky hlavy
Tady se v umění snoubí třeba tulipány a macešky na newyorské módní charitativní přehlídce bojující proti AIDS. Tyhle neuvěřitelné květinové klobouky asi občas musejí být pořádně těžké a vážně se nejspíš pronesou. Vždyť si je také modelky musejí přidržovat rukou a vypadají, že chodí trochu nakřivo. Nic pro alergiky, ty by to zabilo jedna dvě. 

 

magazin.cz

 

magazin.cz

Všechny ty neuvěřitelné pokrývky hlavy vyrobili designéři ruku v ruce s uměleckými floristy. Parádní je třeba ten model, kde dáma v růžových květinových šatech nosí na hlavě nějakou míchanici větví a květin, že to skoro vypadá, jako by měla na hlavě strom a mohli se jí v jeho větvích usadit ptáčci a švitořit tam. Připomíná to ale taky jakési obří rohy nějakého buvola či jiného rohatce. 

 

magazin.cz

 

magazin.cz

 

magazin.cz

Celá přehlídka se konala již po osmé v řadě. Výtěžek z ní půjde do Village Care New York, společnosti, která se stará o lidi nakažené smrtelnou nemocí AIDS.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 268