Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Takhle rozhodně ne! / foto: Shutterstock.com

Válka s akné. Pošlete ho k čertu

V dospívání určitě pozlobilo každého z nás, ale existují jistá pravidla, díky kterým jeho stav můžete výrazně zlepšit.

Je známo několik lékařsky označených druhů akné, vezmeme-li to slovníkem obecně českým, jeho rozpětí je od černých teček přes pupínky se žlutou čepičkou až k zánětlivým boulím. Pokud se ty vaše projevy přibližují posledně jmenovanému, vyhledejte pomoc kožního lékaře, ačkoli rady, které zmíním níže jsou vhodné pro všechny typy.

Vezmu to spíše po povrchu, čili budu se věnovat péči o pleť v případě černých teček a sem tam nějakého pupínku, a nastíním několik zásad péče.

Čištění, základ úspěchu
Pilířem všeho je čištění pleti, a to pravidelné, nejlépe dvakrát denně. Vzpomenete-li si tak jednou za týden, můžete stav své pleti spíš zhoršit.

Dobré jsou micelární odličovací vody, které díky své technologii vezmou s sebou skutečně všechny nečistoty. Obecně ovšem platí, že by přípravek měl být určen pro problematickou pleť.

Pleť čistěte tamponky tak dlouho, dokud nebudou po přetření čisté. V rámci čištění také jednou týdně proveďte peeling (ne na pleti, kde jsou viditelné záněty), odstraníte tak odumřelé buňky a ty pak nebudou póry zanášet.

Všechno musí být speciální
Ráno i večer po očištění používejte nemastný krém určený pro problematickou pleť. I mastná pleť může mít nedostatek vody, takže hydratace je to pravé.

Pokud následuje líčení, využívejte dekorativní kosmetiku, která pleť nedráždí a je nejlépe určena také pro mastnou pleť. Vyrábějí se korektory s protizánětlivými složkami (Green line, Avon, Oriflame), vyzkoušené make-upy, které nezanášejí póry, jsou například ty pudrové minerální (Artdeco, Vichy, Max Factor). I tvářenka může být z řady minerální kosmetiky (vyrábí například The Body Shop).

Chystáte-li se na sluníčko, aplikujte nemastný fluid s faktorem minimálně 30, slunce akné rozhodně neléčí, pouze pleť vysušuje. Přípravky na opalování pro problematickou pleť má například značka Eucerin.

U všech kosmetických produktů sledujte reakci kůže, lehké vysoušení a olupování je normální.

Co je pravda a co lež
Pupínky sami nemačkejte, je-li to vaše oblíbená činnost, prostě se to odnaučte a jděte raději občas na kosmetiku. Když se nějaký ten „zrádce“ vyvrbí, prostě ho přetřete antiseptickým korektorem, mačkáním si způsobíte jen jizvy a pigmentové skvrny.

Antikoncepce může akné zlepšit, ale i zhoršit, reakce těla na hormony je velmi individuální. Tělu i léčbě akné prospějete, když budete jíst vyváženou a zdravou stravu a občas „pohnete kostrou“.

Akné způsobují různé faktory, může to být záležitost hormonů, bakterií nebo vám pupínky vyskáčou v rámci dědičnosti či stresových situací. Odborníci uklidňují, že kolem 20. roku života akné zmizí, ale je to velmi individuální, takže to chce hlavně dobrou a pravidelnou péči a možná i dostatečnou dávku flegmatismu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 208