Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Victoria´s Secret

Jak správně vybrat letní obuv

Obuv podléhá módním trendům, přesto je však nutné myslet také na pohodlí a zdraví. Jaké největší chyby děláme při výběru obuvi na léto? Které boty jsou pro váš typ nohy dokonce zcela nevhodné?

Samozřejmě že se při výběru obuvi díváme především na to, zda se nám boty líbí a zajímá nás, jak nám sluší, nebo k jakému oblečení se budou hodit. Často až na druhém místě přemýšlíme nad tím, zda bude zvolený typ vůbec pohodlný.

Ovšem krásná obuv bývá velmi často nejen nepohodlná, ale také k běžnému nošení nevhodná. Něco jiného je předvádět se na vysokých jehlách několik hodin na party a něco jiného je trávit v takových botách celý den a zařizovat pochůzky po městě...

Nepřehánějte to s podpatky
Při výběru obuvi bychom se tedy na prvním místě měli zajímat o to, zda jde o botu vhodnou pro slavnostní příležitost, běžné nošení či sport. Jak vlastně vypadá ideální bota, která neškodí našemu zdraví a poskytuje chodidlu dostatečnou oporu a nedeformuje?

Česká obuvnická a kožedělná asociace doporučuje podpatek o maximální výšce 3,5 cm, dostatečný prostor pro pohodlí nohy do šířky a délku obuvi přibližně o 1 cm větší, než je délka chodidla.



Boty v lékárně?

Na druhou stranu to ještě neznamená, že zdravá a pohodlná bota musí být nutně nevzhledná a vhodná spíše do babiččina šatníku. Výrobci zdravé a pohodlné obuvi se snaží reagovat na aktuální módní trendy a skloubit tyto dva zdánlivě protichůdné požadavky.

Například v lékárně velmi často naleznete vzorky obuvi, které mohou splňovat estetická kritéria i nároky na zdraví. Kompletní nabídka je nejčastěji dostupná na webových stránkách výrobců.

Ani žabky nejsou ideální
Vysoké úzké podpatky jsou téměř synonymem pro nezdravou a nepohodlnou obuv, která sice krásně vypadá, ale je leckdy spojena téměř s utrpením při nošení, to ale ještě neznamená, že obuv zcela bez podpatků je pro vás zdravější.

Chodidlo potřebuje dostatečnou oporu, letní chození v žabkách lze proto doporučit skutečně jen u vody. Zdaleka nejde jen o puchýře a otlaky - příliš vysoké nebo naopak příliš nízké podpatky mají vliv také na držení těla, krční páteř nebo bolesti hlavy.

Chyby při nákupu

Jaké nejčastější chyby při nákupu děláme? O preferování módních trendů a vzhledu obuvi jsme se již zmínili. Velmi často také nerespektujeme specifika svého chodidla, někdo vyžaduje botu užší, jiný širší, někdo má delší některé prsty u nohou.

Odlišnou obuv budou vyžadovat také ti, kdo trpí nadváhou nebo mají potíže s otékáním, a to zvláště v letním období. Nezapomínejme na to, že ideální je vybírat obuv odpoledne nebo večer, kdy bývá noha širší a může mírně otékat. Řídit se podle ceny a ignorovat kvalitu materiálu a provedení je také velmi krátkozraké.

A co vy, dáváte přednost zdraví, nebo image?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 35