Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Šaty dělají člověka

Podle toho, jak se člověk oblékne, dokáží zkušení odborníci určit, jaký člověk je nebo objevit jeho noční můry. Oblečení dokáže prozradit vlastnosti člověka i jeho dostatek či nedostatek sebevědomí.

Souvislostí mezi oblečením a lidskou povahou se začal zabývat známý psycholog Sigmund Freud (1856 – 1939) v souvislosti s psychoanalýzou, které je autorem. V psychoanalýze tento psycholog zkoumal, jak člověka ovlivňují zážitky skryté v podvědomí. Freudovu práci studoval polský psycholog Dariusz Tarczynski, který se zabýval právě tím, co vše na nás prozradí oblečení. Tarczynski rozdělil postavu člověka na tři části, které mají představovat složky lidské psychiky. Podle tohoto psychologa tak hlava a krk představují nevědomí, trup zahrnuje uvědomění a oblast podvědomí bychom našli na nohách. Jak se na tyto části člověk oblékl, tak Tarczynski určil, jaký má člověk charakter. Jací tedy jste podle Tarczynského?

 

• Lidé, kteří se oblékají v elegantním stylu, do šatů z hladkého nebo hebkého materiálu (často je to hedvábí, bavlna nebo třeba krajka), jsou zdvořilí a milí. Často si člověk s takovou povahou oblíbí světlé a pastelové barvy.

 

• Neústupné a silné osobnosti mají v oblibě jednoduchý oděv bez zbytečných ozdob. Co se týče materiálu, vybírá si takový člověk hlavně džínovinu a manšestr. Oblečení neústupných osobností je také často ve výrazných barvách.

 

magazin.cz

 

• Nejnovější módní trendy často sledují osoby, které jsou pro ostatní nepředvídatelné, zkrátka nikdy nevíme, co mohou udělat. Díky svému oděvu jsou tito lidé často středem pozornosti.

 

• Nesmělí a plaší lidé nechtějí být většinou středem pozornosti, a podle toho se i oblékají. Nikdy v jejich šatníku tedy nenajdeme výrazné barvy nebo extravagantní kousky oblečení.

 


• Pohodlné oblečení z praktických materiálů bychom viděli na přátelském, upřímném, energickém a bezstarostném člověku. Barvu oděvu taková osoba volí podle své momentální nálady. Oblek nebo kostým nemají tito lidé v oblibě.

 

• Ženy v dlouhých a širokých sukních jsou podle Tarczynského velmi uvážlivé s dobrým sebeovládáním. Dámy, které si rády oblékají přilehlé šaty, kalhoty a trika, jsou prý velmi pečlivé a zodpovědné. Často jsou také vytrvalé ve své práci, které se dokáží věnovat naplno. Ženy, které si obouvají boty s úzkými špičkami, prý neměly šťastné dětství. Čím delší má pak žena rozparek u sukně, tím menší má prý sebevědomí.

 

• Mladí muži v pohodlném oblečení, často v kalhotách s rozkrokem až u kolen, jsou rádi svobodní a nechtějí se nechat omezovat. Pánové v obleku se zase v tomto oblečení cítí bezpečně, na druhou stranu je ale oblek svazuje.

 

Psycholog Tarczynski nezapomněl ani na barvy oděvu. I ty o nás mnohé vypovídají.

 

• Červená barva je například barvou aktivity, ale také agresivity. Jedinci nosící červené oblečení jsou často také cílevědomí. V souvislosti s červenou barvou se také často mluví o sexuální přitažlivosti.

 

magazin.cz

 

• Lidé v zeleném oblečení mají často nějaký problém a touží po harmonii a klidu ve svém životě. Někteří milovníci zelené barvy nejsou spokojeni se svým sexuálním životem.

 

• Hnědé oblečení nosí většinou lidé s nízkým sebevědomím. Takoví lidé mají také strach o své bezpečí. Osoby v černých šatech jsou často sobecké.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2