Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Co jste nevěděly o páscích!

Určitě jich máte ve skříni několik. Proto teď jistě budete žasnout, za jak skandální se jejich nošení kdysi považovalo!

Archeologické nálezy dokládají, že pásky frčely dokonce už v době bronzové a řezaly se ze zvířecí kůže. Nejstarší zachovaný exemplář můžete vidět v britském muzeu v Londýně, který pochází už z desátého století.

Ve starém Babyloně se nosily úzké opasky a ženy se tak předháněly, která má nejútlejší pás. Řekyně se stahovaly hned několika pásky najednou, které vršily nad sebou.

Pásky nechyběly v základní výbavě bojovných Amazonek, Sparťanek, ani Afrodity, bohyně lásky. Ta dokonce vlastnila kouzelný pás, který přinutil každého muže se do ní zamilovat.

magazin.cz

 

Ve středověku se nosila dlouhá tunika, přes niž její majitelky oblékaly štolu s krátkými rukávy a purpurový pás. To ovšem bylo dovoleno jen počestným ženám. Roucha císařoven se navíc omotávala pásy z pravých perel.

Křižákům vděčí ženy za nemilý vynález, totiž za pás cudnosti. Ten měl zabránit manželkám v pohlavním styku, zatímco budou jejich muži na křižáckém tažení. Železná konstrukce, zakrývající genitálie, se zamykala na klíč a někdy bývala vybavena polstrováním pro větší pohodlí. Největší rozmach zažil vynález ve čtrnáctém století, ale ještě na začátku dvacátého století se v lékařských časopisech jeho použití doporučovalo  k zabránění masturbace.

magazin.cz

 

Proti nošení korzetů demonstruje v Paříži jistá paní Tallien opravdu revolučně: Roku 1795 dorazí na ples v hedvábné tunice bez rukávů, opásaná jen úzkým páskem. Tím, že nemá povinnou výztuž, která by jí přidržovala prsa, způsobí pozdvižení. Některé dámy, nacpané v těsných korzetech, dokonce omdlí!

Ženy byly opasky doslova posedlé v prvním desetiletí dvacátého století a secesní přezky, které pásky zdobily, se dnes považují za vzácné kousky. Zdobily i pásky extrémně utažených uniforem vysokých důstojníků v první světové válce.

Na začátku třicátých let proslavila široké pásky lupička Bonnie. Mánii páskem ovázaných baloňáků zase spustila v roce 1976 herečka Raquel Welch, když se předvedla v modelu od Valentina.

magazin.cz

 

Nadčasovým druhem jsou pásky kožené. Vydrží několik sezon a dá se jimi přepásat hedvábí, satén, brokát nebo samet. Křivky svého těla zdůrazněte páskem hlavně u neforemných modelů bez pasu. Výraznější spony jsou okouzlující v jednodušším pásku - efektně působí zdobení křišťály nebo dřevěnými korálky.

Kate Moss nedávno prohlásila: „Mým nejoblíbenějším páskem je jeden ocvočkovaný. Mám ho už od roku 1985!“ Madonna zase proslavila široké pásky, které i sama navrhuje.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!