Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Může piercing ohrozit zdraví?

Piercing už nejsou jen ozdoby, už je to móda a dokonce i životní styl. Ale je to bezpečné? Už léta se vedou spory o tom, zda je piercing bez rizika.

Přinášíme vám seznam možných potíží způsobených piercingem, ale vždy pamatujte, že skoro vše je individuální. Zatímco váš přítel piercing snáší bez potíží, vy můžete mít vážné zdravotní komplikace. A proto než se rozhodnete pro piercing, uvědomte si možná rizika.

magazin.cz

 

Možnost infekce

Piercing může přivodit nebezpečné infekce, především ten v jazyku, kde se navíc mohou vyskytnout i komplikace spojené s poruchou řeči a dokonce i problémy s dýcháním. Piercing kdekoliv na těle může vždy způsobit infekci.

Ovšem ozdoba v jazyku či jinde v ústech je ještě nebezpečnější, protože bakterie, které se vyskytují pod jazykem, se zpravidla velmi rychle šíří a v extrémních případech mohou způsobit i otravu krve.

Pokud si necháte ozdobit tělo piercingem nesterilními nástroji, můžete se nakazit i tak nebezpečnými infekcemi, jako je virus HIV či žloutenka. Proto vždy choďte do renomovaných a zavedených piercingových studií.

V tomto případě není vhodné dbát na cenu, ale na kvalitu. Když už si někdo nechá piercing jazyka udělat, měl by se ujistit, že bude zákrok proveden odborně, v co nejlepších hygienických podmínkách. Ne každý piercingový salón si může dovolit zařízení, v němž se sterilizují potřebné nástroje.

magazin.cz

 

Alergie na kovy

Vždy, než si necháte něco dát do těla, zjistěte, zda na to nejste alergičtí. Na šperky, kterými se necháte ozdobit, může být váš organismus alergický, zvláště pokud nejsou vyrobeny ze zlata, titanu či chirurgické oceli.

Dalším nebezpečím, které tyto ozdoby skrývají, je možný vznik vnitřních cyst, které mohou ohrozit žilní a nervový systém.

magazin.cz

 

Zvýšená hygiena

Zapamatujte si, že se o váš piercing budete muset náležitě starat. Přítomnost piercingových ozdob klade zvýšené nároky na osobní hygienu, neboť na povrch náušnic se nejen v uších ukládá hojný kožní maz. Aktuální je tento problém zejména u ozdob přítomných v oblasti genitálu. Lékaři také upozorňují, že v období po piercingovém zákroku jazyka, tedy ve chvíli, kdy se rána ještě hojí, by si měli lidé dávat pozor při čištění zubů. Mělo by probíhat velmi šetrně, aby se zabránilo jakékoli infekci jazyka.

Při provádění chirurgických zákroků je nutné tyto ozdoby odložit. Také při rentgenovém vyšetření není vhodné mít piercing na sobě. Mohlo by dojít k diagnostickým problémům spojeným se zobrazením náušnic na snímku. Při narkóze by zase mohl při intubaci překážet piercing v jazyku. Vyhledávejte jen zavedená studia, která poskytují piercingové služby na profesionální a vysoké hygienické úrovni.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1