Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dokonale interaktivní domov

Blíží se doba, kdy se stěny bytu promění v ohromnou digitální projekci s dotykově ovládaným povrchem.

Kompletně digitalizovaná domácnost je snem všech internetových závisláků. Celý byt proměněný do jedné obrovské online obrazovky představuje ultimátní způsob, jak zůstat v neustálém kontaktu s virtuálním světem. Zdi zobrazují aktualizace na sociálních sítích a vedle se šklebí ve videohovoru kamarádi v životní velikosti. Všechno lze navíc ovládat odkudkoliv pomocí gest a hlasových příkazů.

magazin.cz

 

Digitální utopie

Pro normálního člověka je taková vize domácnosti asi dost šílená a nejspíš by vzal nohy na ramena a z podobného bytu upaloval zpátky do všedního světa. Nicméně pro architekty ze španělského designérského studia Think Big Factory je představa interaktivního domova natolik lákavá, že se ji rozhodli realizovat. Celý systém digitálního domova používá projektory a nejrůznější senzory a zdá se, že je funkční.

magazin.cz

 

„Hardware máme kompletní, ale software je dokončen zhruba ze čtyřiceti procent,“ popisuje stav projektu ředitel Think Big Factory Cuervas-Mons. „Všechno v domě lze použít ke komunikaci, interface je zkrátka všudypřítomný. Díky projekcím, které se aktivují pouhou přítomností člověka, je možné odkudkoliv všechny funkce ovládat pohyby rukama – rozsvěcet světla, zapínat spotřebiče v domácnosti, přehrávat hudbu a dokonce se připojit na Skype.“

magazin.cz

 

Celý systém si klade za cíl sjednotit veškeré ovládací periferie a omezit nutnost jejich využití k interakci s technologií. Navíc se nová koncepce snaží přítomnost veškerých digitálních zařízení eliminovat a skrýt. Důležité je techniku integrovat tak, aby srostla s okolím, stala se nedílnou součástí domova a nerušila.

magazin.cz

 

Interaktivní zdi

A co všechno vlastně v takovém digitálním bytě najdete? Hlavním interfacem se stane obývací pokoj, kde lze na zdech zobrazit stránky sociálních sítí, emaily nebo si prohlížet stránky různých magazínů. V internetových obchodech si prohlédnete oblečení ve skutečné velikosti a spustit lze pochopitelně i videohovory, jejichž účastníci se na zdi zobrazí také v reálných rozměrech. Nechybí ani přehrávání hudby, a pokud se přemístíte do ložnice, uvidíte interaktivní hodiny a budík.

magazin.cz

 

Příkazy rozdáváte buď hlasem, nebo různými pohyby rukama. Systém využívá pohybově citlivých kamer, s jakými pracuje také herní ovladač Kinect od Microsoftu. Prototyp je vyvíjen tři roky a v současnosti se testuje v apartmánu na severu Španělska. Jakmile bude dokončen veškerý software, firma počítá s jeho uvedením na trh.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!