Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Přiznejte barvu. Jste metrosexuálové?

Metrosexuál. V posledních letech velmi frekventované slovo. Už vás za něj někdo označil? Nevěšte hlavu, takových je hodně. Co to vlastně znamená a jak se metrosexuálové rozeznávají?

Pro mnoho lidí může mít nálepka metrosexuála různý význam, pro znamená lichotku, pro jiné je zase těžkou urážkou. Není to ale opravdu nic špatného.

 

Nejde o žádnou sexuální úchylku, je to prostý novotvar pro označení heterosexuálního muže, který jeví na muže až neobvyklý zájem o módní trendy, životní styl a svým chováním se blíží stereotypům vžitým spíše pro gaye.

 

Poprvé před čtrnácti lety

Termín poprvé použil před čtrnácti lety v článku pro britský deník The Independent Mark Simpson. Tehdy za metrosexuály označil muže, kteří jsou svobodní, mají vysoké příjmy, žijí a pracují ve městě, protože právě tam jsou dostupné ty nejlepší a nejmódnější obchody a restaurace. Metrosexuál je pro všechny obchodníky tím nejslibnějším zákazníkem. Dbá na trendy a dokáže utrácet…

 

Obrovský boom slova metrosexuál nastal ale až pár let po Simpsonově článku, když byl v roce 2002 označen za typického představitele tohoto trendu David Beckham. Pak si novináři i reklamní agentury toto označení osvojili a začali jej běžně používat jako označení pro typický životní styl.

 

Mezi metrosexuály jsou vedle Beckhama řazeni i zpěváci Robbie Williams, Jiří Korn, herec Georgie Clooney nebo fotbalista Milan Baroš.

 
Kdo je metrosexuál?

Jak se vlastně metrosexuál dá rozeznat? Podle čeho se bezpečně pozná? Viditelných znaků je opravdu dost a přehlédnout metrosexuála vedle obyčejného muže nejspíše ani nelze.

 

Tak popořadě. Metrosexuál má rád ženy, líbí se mu ženské křivky, ale zároveň velmi dbá i o své tělo. Sleduje nejnovější trendy v péči o pleť i vlasy, rozumí kosmetickým přípravkům, zná designérské prvky a módní trendy v oblasti oblečení, oproti běžným mužům rád nakupuje.

 

Je velmi vybíravý v tom, co si na sebe vezme. Na vlasy používá více než jeden přípravek. Rád se zdobí, potrpí si na kvalitní materiály, na okolí působí jako poněkud zženštilý. Podobně jako ženy dbá na to, aby spolu oblečení ladilo, neváhá utratit velmi štědrou část svého příjmu na svůj luxusní životní styl.

 

Chodí také cvičit a jí v kvalitních restauracích, baví se v nóbl barech či nočních klubech. Vedle posiloven navštěvuje metrosexuál také lázně či salony krásy, rozdíly mezi ním a ženami se tak stírají. Jeho imperativem je jednoznačné: „Musí na mne být hezký pohled.“

 

Na závěr ještě upozornění. Metrosexualita není pouze záležitostí mladých mužů do 35 let, na věku v tomto případě nezáleží, ale přece jen starší metrosexuálové jsou již méně výstřední v oblékání i životním stylu.

 

A teď přiznejte barvu vy. Patříte do skupiny metrosexuálů, nebo se jich štítíte? Co si o tom myslíte?

Co si o tom myslíte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 878