Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Duke Nukem / foto: Shutterstock

Vrátí se konečně Duke Nukem?

Duke Nukem je fantom herní scény. Po několika dvourozměrných dobrodružstvích se v roce 1996 zjevil v podobě špičkové 3D akce a získal si popularitu jako již dlouho nikdo.

Sympaťák Duke
Jistě, byly tu konkurenční tituly DOOM či Quake, u nich se však pozornost soustředila na samotnou hru – ta byla pilířem. Zatímco Duke Nukem 3D okouzlil především ústředním charakterem – neohroženým „béčkovým“ hrdinou s doutníkem v koutku úst a neuvěřitelným repertoárem drsňáckých hlášek.

A návdavkem šlo i o špičkovou hru, která strhla už jen výběrem originálních zbraní (například zmrazovač či zmenšovač) či stylizací nepřátel (prasečí policajti apod.).

Podobně jako o pár měsíců později Lara Croft se i Duke Nukem dostal hlouběji do všeobecné popkultury. Vycházely o něm články ve společenských magazínech a hráči hltali každý detail jeho fiktivního, často spekulativního životopisu. Kult byl na světě.

Nebylo divu, že o rok později autoři ohlásili pokračování. Duke Nukem Forever. Vzhledem k tomu, že hra až dosud nevyšla, něco se muselo zvrtnout. Jak se fantom objevil, tak se také ztratil.

Vrať se!

magazin.cz
Věrná komunita hráčů poslušně čekala několik dlouhých let, s nevolí, ale s výhledem na skvělou hru snášela každé další oddálení. Jenže co je moc, to je moc. Pověstná číše přetekla a lidé si z Duke Nukem Forever začali utahovat. Existuje vůbec? Nevodí nás tvůrci jenom za nos?

Jedenáct let vývoje, to je na hru neuvěřitelná doba. Dobře vedeným společnostem stačí na první až poslední řádek programového kódu dva roky.

Jen si to představte: v době ohlášení hry prezidentoval v USA ještě Bill Clinton, u nás Václav Havel, teroristické hrozby zdaleka nebyly na denním pořádku jako dnes a především hry byly úplně někde jinde než v současnosti.

Pokud by autoři vydali Duke Nukem Forever v jeho původní plánované podobě letos, sklidili by posměch. Takovou hru by nikdo nechtěl ani zadarmo. Podle svých vlastních slov tedy titul několikrát kompletně předělávali, protože s ním stále nebyli spokojeni. Jenže s takovým přístupem by hra nemusela vyjít nikdy.

Bude, nebude?
V poslední době se přeci jen blýská na lepší časy. Embargo, jež bylo na hru uvalené, už několikrát ukázalo své trhliny a na svět se dostaly kusé zprávy. Vývoj prý pokračuje, je na nejlepší cestě k dokončení, příběh je umístěn do Las Vegas, Duke Nukem je v nejlepší možné formě, vydání stihneme ještě v roce 2008.

Cože? Další planý slib? Možná, ale i v kuloárech se šušká, že je to jedna z posledních šancí na úspěch. Pokud by došlo k dalšímu oddálení, Duka by odepsal i ten zbytek hráčů, který tak dosud neučinil.

Stále doufáme, že ta doba stála za to a na oplátku se dočkáme fantastické hry! A myslíme, že Duke Nukem je ideálním adeptem na zfilmování. Tak strastiplný příběh má totiž málokterá hra.

Záběry z hraní Duke Nukem 3D:

Trailer Duke Nukem Forever:

Hráli jste Duke Nukem?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 96