Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Úsvit kyborgů – první implantát je na světě

Vědci dokázali vytvořit kybernetický ušní implantát, který mimo jiné rozšíří slyšitelnou frekvenci.

Jak se zdá, doba umělých implantátů a proměna lidí v kybernetické bytosti, se nezadržitelně blíží. Terminátoři zatím mezi námi naštěstí pobíhat nebudou, avšak vylepšit si sluch pomocí kybernetického implantátu bude v brzké době možné. Vědcům se podařil hlavní krok k tomu, aby skloubili biologický materiál s elektronickými obvody a následně vše dokázali napojit na nervovou soustavu v těle.

 

Pro sluchově postižené

Lékařský výzkum v oblasti umělých ušních náhrad je primárně určen pro léčení sluchově postižených lidí. Vědecký tým z Cornellovy univerzity v Ithace už před časem dokázal vyrobit umělé ucho pomocí speciální 3D tiskárny. Nejprve vytiskl pevnou plastickou formičku, kterou následně vyplnil hustým kolagenovým gelem. Do něj potom zjednodušeně řečeno namixoval chrupavčité buňky, z čehož se následně utvořilo umělé ucho vhodné k implantaci.

magazin.cz

 

Na tento projekt navázala skupina vědců z prestižní Princetonské univerzity. Ta se soustředila na zabudovaní elektronických komponentů do biologického orgánu. Podle vedoucího týmu Michaela McAlpina bylo nejtěžší vypořádat se s různými mechanickými a teplotními vlivy, které vznikají při kontaktu elektroniky s biologickým materiálem.

„Předchozí výzkumy navrhovaly některé strategie, jak nejlépe našít elektroniku na biologický materiál, ale pracovaly výhradně s pouhým nalepením na povrch,“ vysvětluje McAlpine. „Naše práce se naopak snaží najít novou cestu a to vyrobit a vypěstovat biologickou část v pevné synergii s elektronikou v jakémsi úzce spjatém 3D formátu.“

magazin.cz

 

Vylepšení sluchu

Prvotním smyslem umělého ucha s implantovanou elektronikou je kompletní obnova sluchu u postiženého pacienta. Elektronika vytváří elektrické signály simulující skutečný lidský orgán, které mohou být napojeny na nervová zakončení postiženého pacienta a tím mu obnovit sluch. S elektronikou se ovšem pojí zajímavá možnost celkového vylepšení přijímaných zvuků.

Předně se jedná o frekvenční rozsah, jaký je ucho schopno rozpoznat, a ten je v tomto případě podstatně vyšší, než u standardního lidského orgánu. Podle vědců je dokonce kyberucho schopné přijímat rádiové vlny. A to není všechno. Vědci v budoucnu plánují zabudovat další materiály a obvody, které budou obsahovat senzory citlivé na tlak.

Než se první pacient dočká takového ušního implantátu, bude nutné provést ještě celou řadu testů. Nicméně doba, kdy si budeme moci trochu vylepšit sluch, se opravdu blíží. Bohužel ušní implantát sebou nejspíš přinese i jednu nepříjemnou povinnost, a to platit autorské poplatky OSA za příjem rádiového vysílání.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!