Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Tablet ovládaný silou myšlenek

Vědecký tým Samsungu hledá cestu, jak ovládat mobilní telefony a tablety pouhými myšlenkami.

Ovládání elektronických zařízení vlastními myšlenkami, je logicky dalším krokem v technologickém vývoji komunikace člověka s elektronikou. Tato oblast je sice zatím v plenkách, nicméně výsledky výzkumu ukazují, že taková cesta rozhodně není vyloučena. Vědecký tým Samsungu dokonce předvedl první tablet s několika základními funkcemi spouštěnými silou myšlenky.

 

Pomoc postiženým

Celý výzkum ovládání myšlenkami se má prozatím uplatnit při pomoci lidem se závažným pohybovým postižením. Vědci se tak snaží těmto lidem rozšířit možnosti, jak komunikovat s elektronickým zařízením, aniž by bylo nutné pohybovat rukama, nebo mluvit. Raná fáze vývoje postiženému člověku aplikuje speciální plastovou čepici s připojenými elektrodami monitorujícími aktivitu mozku. Připojený tablet pak záznamy vyhodnocuje a podle nich určí jakou funkci či aplikaci spustit.

 

Uživatelské rozhraní tabletu však musí být myšlenkovému ovládání speciálně přizpůsobeno. K ovládání funkcí tabletu je totiž nutno využít specifické mozkové signály, jež lze snadno detekovat a odlišit. Zařízení proto monitoruje aktivitu mozku, která se objeví kdykoliv člověk sleduje nějaký opakující se obrazec. Vědci na základě toho zjistili, že člověk může spustit aplikaci na tabletu tak, že se koncentruje na k tomu určenou ikonu blikající s typickou frekvencí.

 

Komerční využití v budoucnu

Kromě snahy o něco komfortnější život postižených lidí se Samsung pochopitelně snaží i komerční využití nových možností ovládání mobilních zařízení. K masovému využívání má však výzkum ještě hodně daleko a bude se muset umět vypořádat s nepraktickým připojením elektrod k hlavě. Vedoucí vědeckého týmu Insoo Kim je však v tomto směru optimistický.

magazin.cz

 

„Ještě před několika lety byla jediným způsobem, jak ovládat mobil, malá alfanumerická klávesnice,“ říká Kim. „Nyní uživatelé mohou dávat povely hlasem, dotekem na displeji, gesty a dokonce pohybem očí. Přidáním dalších vstupních údajů nám poskytne lépe vyhovující a bohatší způsoby komunikace s mobilními zařízeními.“

Kim ještě doplnil, že rychlost odezvy současně testovaného systému myšlenkového ovládání závisí na reakcích samotného uživatele. Experimenty ukázaly, že průměrný uživatel se dokáže soustředit na nový výběr funkce na tabletu zhruba jednou za pět sekund s přesností kolem 80 až 90 procent. Brzký prodej mobilního telefonu s myšlenkovým ovládáním Samsung z pochopitelných důvodů zatím neplánuje.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!