Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Hloupý telefon pro chytré rodiče

Jednoduchý telefon mohou používat děti už od čtyř let a nehrozí u něj nehorázně vysoký účet za volání na nechtěná čísla.

Ačkoliv by mnoho lidí ani nenapadlo dávat předškolním dítkům do ruky vlastní telefon, společnost OwnFone se snaží rodiče přesvědčit, že to smysl má. Navrhla totiž velmi jednoduchý přístroj 1stFone, jehož ovládání zvládne i čtyřleté dětsko. Chcete-li tedy, aby vám třeba během hlídání u babičky děti mohly kdykoliv sami zavolat a potěšit se z vašeho hlasu, 1stFone by se vám mohl hodit.

magazin.cz

 

Malá placka

Přístroj dobře padne do dětské ruky, protože je velký zhruba jako kreditní karta a váží pouhých 40 gramů. Jednoduchá koncepce úplně eliminovala displej, na přední straně mobilu jsou umístěna pouze velká tlačítka se základními funkcemi a jmény nejbližších. Do seznamu lze uložit jen dvanáct jmen a čísel, které vybere rodič. Dítě se tak nemůže dovolat na žádná jiná čísla.

Telefon však není určen pouze pro ty nejmenší, výrobce uvádí věkovou hranic od čtyř do devíti let. Jako hlavní výhodu minimalistického mobilního telefonu pro školní děti vidí tvůrci v eliminování přístupu k internetu. Dítěti se tak jednoduše znemožní sledování škodlivého obsahu a zmenší se i pravděpodobnost toho, že by se dítě mohlo stát obětí kyberšikany či jiného zneužití.

magazin.cz

 

Rodičovská kontrola

Výrobce v tomto směru vycházel z nedávné studie mezi školními dětmi v Southamptonu, podle níž si děti mladší deseti let příliš nelámou hlavu s posíláním důvěrných fotek a informací spolužákům, nebo dokonce citlivé informace vystavují na sociálních sítích. Často to dělají právě pomocí smartphonů, kde mají rodiče složitější kontrolu, což by podle výrobce právě mohlo vyřešit použití jednoduchého mobilu 1stFone.

magazin.cz

 

„V mobilním světě, kterému dominují smartphony, čelí rodiče složité volbě, jaký první telefon svým dětem pořídit,“ tvrdí Tom Sunderland, zakladatel firmy OwnFone. „Chtěli jsme navrhnout zábavný produkt, který se bude líbit dětem a zároveň rodičům zajistí plnou kontrolu nad používanými funkcemi.“

Přístroj lze koupit v několika veselých barevných variantách. Telefon stojí v přepočtu 1650 Kč a je možné si jej zakoupit i s mobilním tarifem ovšem bohužel zatím pouze pro Velkou Británii.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!