Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Ekologická vozidla blízké budoucnosti

Futuristické automobilové designy upřednostňují výstřední vzhled a zelenou technologii.

Velkým bourákům s šíleným objemem válců motoru jak se zdá odzvonilo. Alespoň tedy v představách automobilových inženýrů, kteří vrhli své síly do ekologických vozítek určených pro jednoho či dva pasažéry. Zaujmout milovníky tradičních vozidel však nebude nijak snadné. Proto své někdy až bizarní designové koncepty představují jako nový způsob městské dopravy budoucnosti.

 

Hyundai E4U

Futuristické koncepty osobní dopravy často vycházejí z gyroskopicky řízeného vozítka Segway. Korejská automobilka Huyndai představila koncept označený jako E4U, jehož hlavní část s kabinou má vejcovitý tvar. Na stupátko dovnitř vozidla si může stoupnout jeden člověk, který náklony svého těla ovládá pohyb vozu. Zajímavým faktem je absence klasických kol, přičemž vozem pohybuje samotný podvozek vozidla a rovnováhu udržuje dvojice otočných koleček vzadu. Vůz se tak dokáže pohybovat do všech stran. Další překvapující částí vozu je přední plexisklo, které lze odepnout a nasadit si jej přímo na hlavu jako helmu.

magazin.cz

 

Bemoove Concept Car

Unikátní designový kousek nazvaný Bemoove pochází z dílny italského návrháře Andrea Filogonioho. Svůj koncept určil výhradně pro obyvatele velkoměst, kteří si chtějí i v rušném provozu užít klidný výhled. Kabina vozu má totiž kulový tvar vyrobený z pevného skla a umožňuje tak výhled do všech stran. Vozidlo je určeno pro dva lidi, kteří se do vozu dostanou speciálním uzavíratelným otvorem na přední straně. Pohonná tříkolá jednotka je vyrobena z karbonových vláken, přičemž každé kolo má svůj elektromotor pohánějící speciální kevlarové pásové pneumatiky.

magazin.cz

 

Swordfish

Unikátní návrh motocyklu budoucnosti ukázal návrhář Alexander Kotlyarevsky. Koncept po funkční stránce přináší zajímavé řešení kol bez vnitřního výpletu. Po designové stránce jistě zaujmou čisté zaoblené linie, jako i celkový vzhled s dlouhou přední vidlicí, který tak trochu připomíná jednostopá vznášedla z Hvězdných válek.

magazin.cz

 

iCar

Vlastní futuristické vozidlo po okraj nadupané elektronikou snil navrhnout a vyrobit i legendární Steve Jobs. V jednom rozhovoru po jeho smrti se o tomto snu zmínil Jobsův spolupracovník Mickey Drexler: „Podívejte se na automobilový průmysl. V Americe je to tragédie. Stevův sen bylo navrhnout stylový vůz iCar.“ Bohužel se k takovému návrhu nikdy nedostal, nicméně fanouškové vytvořili hned několik velmi zajímavých konceptů, jak by takový automobil od Applu mohl vypadat.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!