Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Další zkáza v moskevském metru

Ruská hra Metro: Last Light se vrací mezi zbytek civilizace přežívající v tunelech moskevské podzemní dráhy.

Na úspěch akční hry Metro 2033, která je počítačovým zpracováním postapokalyptického románu Dmitrije Gluchovského, se snaží navázat druhý díl Metro: Last Light. Pokračování kráčí ve stopách svého předchůdce a opět hráčům naservíruje bezútěšný život lidí přeživších nukleární katastrofu.

magazin.cz

 

Vlastní scénář

Ačkoliv Dmitrij Gluchovský vydal volné pokračování své knihy, hra Last Light s jeho příběhem nijak nekoresponduje. Naopak přímo navazuje na události z předchozího dílu a ubírá se svou vlastní cestou. Znovu se tedy setkáme s hlavním hrdinou Arťomem, který zápasí nejen s hrůzostrašnými nástrahami temných zákoutí moskevského podzemí, ale taktéž se svým vlastním svědomím, jež pronásledují sny a vize o vyhubení tajemné rasy přežívající na zamořeném povrchu.

magazin.cz

 

Samotné tunely a stanice metra nabízejí i tentokrát pohled na surovost lidské povahy, která se v boji o holé přežití neštítí žádného jednání. Metro je tak přehlídkou nejrůznějších pokřivených osobností i celých společenských systémů, mezi nimiž najdete seskupení stanic, kde vládne tvrdý nacistický teror, jinde se zas prohánějí rudé gardy a alespoň náznak demokratického zřízení snad najdete v obchodním spolku Hanzy, který se však snaží od ostatních stanic izolovat.

magazin.cz

 

Ponurá atmosféra

Napětí v tunelech metra umocňuje vynikající grafické zpracování, díky němuž temnota s problikávajícími světly a matnými stíny často zabrnká na vaše nervy. Podíváte se však také na povrch do radiací zamořených trosek Moskvy, které zobrazují skličující panorama zkázy. Všude každopádně narazíte na tvrdý odpor nepřátel a to jednak z řad různých znepřátelených lidských frakcí, tak i nebezpečných zmutovaných stvoření, která vylézají z temných zákoutí.

magazin.cz

 

Metro: Last Light je v první řadě střílečka, tudíž očekávejte zejména drtivý nápor nepřátel a tuhé přestřelky, kde se brodíte mrtvolami. Ačkoliv hra obsahuje některé pasáže, kdy je lepší se plížit a potichu likvidovat nic netušící protivníky, přímá akce převládá. Není proto divu, že vám autoři postupně dají do rukou dostatečný zbrojní arzenál čítající standardní typy zbraní. Zajímavostí je jistě možnost modifikovat si oblíbenou zbraň třeba kratší pažbou, vylepšeným zaměřovačem nebo tlumičem. Jen těch nábojů se zoufale nedostává, neboť v metru zároveň slouží jako univerzální platidlo.

magazin.cz

 

Hra nabízí zhruba deset hodin napínavé zábavy, a pokud patříte mezi příznivce ponurých postapokalyptických příběhů, budete se při hraní cítit jako doma. Lehce nadprůměrnou střílečku totiž mezi absolutní špičku posunuje právě vynikající atmosféra a neotřelé prostředí podzemních tunelů a osobitých stanic.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1