Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

The Last of Us – boj o přežití

Svět už nelze zachránit, zbývá jen přežít. Dokážete uniknout před smrtící epidemií, která hubí lidstvo?

Současná generace herních konzolí pomalu dosluhuje. Naštěstí to však neznamená konec kvalitních her, které se mohou na trhu ještě objevit. Příkladem je aktuální akční trhák The Last of Us, který bezpochyby patří mezi vůbec nejlepší hry současnosti a dokazuje, že potenciál PlayStation 3 má stále co nabídnout.

magazin.cz

 

Poslední z nás

The Last of Us pochází z dílny vývojářského studia Naughty Dogs, které stojí také za vynikající herní sérií Uncharted. A právě s touto hrou má novinka některé společné prvky. Výtvarnou stylizaci herního prostředí a hlavních hrdinů autoři nezapřou, stejně jako oblíbený pohled z kamery nízko nad hlavním hrdinou a vůbec celkovou práci s herními záběry. Tím ovšem veškerá podobnost končí a na rozdíl od odlehčeného dobrodružného příběhu Nathana Drakea vás v The Last of Us rozdrtí bezútěšná atmosféra vymírajícího lidského pokolení.

magazin.cz

 

Příběh se odehrává v postapokalyptickém světě, který ovšem nezničila jaderná katastrofa, nýbrž smrtící epidemie, měnící lidi v nebezpečné mutanty ne nepodobné zombie. Ačkoliv příběh v zásadě nevybočuje z klasických šablon podobných námětů, díky propracovaným detailům a zejména osobitým charakterům dokáže skvěle kormidlovat hráče v odhalování podrobností, proč se to všechno seběhlo a co z toho ještě vzejde. Prozrazovat další podrobnosti by byl hřích a nejlíp uděláte, když se do hry ponoříte sami.

magazin.cz

 

Joel a Ellie

Hlavním hrdinou a jedinou postavou, kterou přímo ovládáte, je samotářský bručoun Joel, který k nikomu nechová zrovna dvakrát přátelské vztahy. Hrou osudu se jeho cesty zkříží se čtrnáctiletou holčinou Ellie, jejíž citlivou a někdy puberťácky protivnou povahu bude muset snášet až do samotného konce. Na rozhovorech mezi oběma postavami a jejich společné interakci s okolním světem je založená velká část herního času. A právě vykreslení velmi lidských charakterů se všemi jejich přednostmi a slabostmi dokonale vtahuje hráče do hry a umožňuje mu dokonale se sžít s jejich bezútěšným osudem.

magazin.cz

 

Dlouhá cesta za přežitím vede mnoha rozdílnými lokacemi, které mají povětšinou společné ticho a prázdnotu. Atmosféra zmaru na vás dýchá doslova z každého zákoutí a i sebeslabší zašramocení dosahuje v mozku až do nejvzdálenějších zákoutí strachu. Občas narazíte na skupinky zmutovaných lidí, nebo na nejrůznější agresivní přeživší podivíny. Obezřetným postupem se lze nepříjemným střetům s nepřáteli vyhnout, nicméně často dojde i na situace, kdy se otevřenému boji zkrátka nevyhnete.

magazin.cz

 

Alkohol povzbuzuje i zabíjí

Samotný boj patří mezi tvrdší oříšky. Většinou máte k dispozici jen velmi omezené zásoby nábojů, tudíž dojde i na nejrůznější herní pomůcky, které si Joel musí připravit pomocí věcí rozházených po okolí. A ve světě bez civilizace jsou zásoby takových předmětů velmi omezené. Obvaz a alkohol se podle okolností hodí třeba na sestavení lékárničky, nebo naopak k výrobě zápalné láhve. Podobným způsobem lze vyrábět nové sečně a bodné zbraně nebo částečně vylepšovat pistole a pušky.

magazin.cz

 

The Last of Us by se zkrátka měl objevit ve sbírce každého majitele konzole PlayStation 3. Zhruba dvacetihodinový herní zážitek dokonale rozbouří vaše emoce díky precizně servírovaném boji o holý život, který se odehrává v hlavách skvěle napsaných postav. To všechno je navíc opředeno působivou atmosférou a realistickým vizuálním zpracováním.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!