Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Největší soukromá jachta na světě vyplula

V německých loděnicích se dokončují práce na luxusním monstru, které překoná některé dosavadní rekordy.

Ruský miliardář Roman Abramovič brzy přijde o titul majitele největší soukromé jachty na světě. Jeho jachtička Eclipse měří na délku „jen“ nějakých 160 metrů, zatímco nový vodní palác jej předčí o celých 17 metrů. Jaký boháč však převezme pomyslné žezlo krále nejdelšího údu, ovšem zatím není známo. Spekuluje se o nějakém ropném šejkovi, nebo dokonce členu saudskoarabské královské rodiny.

magazin.cz

 

Arabské odhodlání

Nová královna moří dostala jméno Azzam, což v arabštině znamená odhodlání. Kromě toho, že se svými sto osmdesáti metry se jedná o nejdelší jachtu na světě, dokáže zároveň dosáhnout i nejvyšší rychlosti. V podpalubí pracují dvě plynové turbíny a dva naftové motory s celkovým výkonem 94 tisíc koní a při testovacích plavbách dokázala loď plout rychlostí přesahující třicet uzlů, což je v kategorii takto těžkých lodí více než svižná rychlost.

Stavbou jachty byla pověřena německá společnost Lürssen, v jejíchž loděnicích v Severním moři se na ní pracovalo zhruba tři roky. Nyní probíhají testovací plavby a dolaďují se detaily interiéru, přičemž ke svému majiteli by měla putovat za několik měsíců. Návrhem byla pověřena firma Nauta Yacht Design, která měla za úkol vyprojektovat jachtu v nadčasovém designu s tradičními prvky.

magazin.cz

 

Empírová perla

Design jachty je vskutku mixem elegance, luxusu a tradičních lodních křivek. Nechybí pochopitelně několik palub a nezbytná přistávací plocha pro vrtulník. Uvnitř lodi by pak mělo být k dispozici padesát apartmá a množství společných prostor, jimž dominuje otevřený hlavní sál bez jakýchkoliv podpěrných prvků, který je dlouhý 29 metrů a široký 18 metrů.

magazin.cz

 

Podrobnosti o vnitřním vybavení zatím nebyly zveřejněny, nicméně podle dostupných informací navrhoval interiéry francouzský návrhář Christophe Leoni. Vybavení by se mělo nést v duchu empírového slohu, tedy stylu jaký byl oblíben na začátku 19. století a vyznačoval se jednoduchými, přímými a štíhlými liniemi, dýhováním ušlechtilými dřevy a zdobení zlaceným kováním.

Luxusnímu provedení a velikosti pochopitelně odpovídají i pořizovací náklady. Budoucí majitel za novou jachtu zaplatil přibližně 400 miliónů liber, což dělá v přepočtu neuvěřitelných 12 miliard korun.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!