Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Pošlete vlastní vzkaz do vesmíru

Zajímavý projekt umožní nadšencům navrhnout si vlastní disk a poslat jej šupem na Měsíc.

Mnoho z vás si jistě od dětství klade otázku, jaké by to bylo jednou se vypravit na Měsíc. Zatímco na romantickou dovolenou kdesi v hlubokém měsíčním kráteru si ještě hodně dlouho počkáme, poslat svůj obrázek či další libovolné informace o sobě bude možné už v brzké době. Pokud se podaří tento výstřední projekt dotáhnout do konce, k Měsíci se do tří let rozletí tisíce malých disků s daty od nejrůznějších nadšenců z celé Země.

magazin.cz

 

Vesmírné disky

Úspěch projektu Pocket Spacecraft, nebo chcete-li kapesní vesmírné lodi, závisí na tom, zda se vědeckému týmu podaří sehnat dostatečně velký obnos peněz prostřednictvím sturtupového serveru Kickstarter. Z požadovaných 290 tisíc liber mají zatím jen zlomek, nicméně ještě jim zbývají necelé dva měsíce času.

Jak projekt vlastně funguje? Základní součástí jsou vesmírná plavidla velikosti a tvaru kompaktního disku. Disk tenký jako list papíru je vyroben ze speciálního polyimidového materiálu a obsahuje zabudované flexibilní elektronické součástky. Na disk si uživatelé mohou nechat natisknout vlastní profilové obrázky a informace v objemu podle zaplaceného místa. Několik tisícovek disků pak tým vědců naloží do malého satelitu označovaného jako CubeSat a komerční raketa je vynese na oběžnou dráhu Země.

magazin.cz

 

Dva skauti

Objednat si lze dva druhy disku – Zemského průzkumníka nebo Lunárního průzkumníka. První skupina disků bude ze satelitu vypuštěna hned na oběžné dráze Země, kde se pokusí pozvolna vplout zpět do atmosféry a přistát zpátky na zemi. Fotografie vypuštění disků si budou moci jejich uživatelé ihned stáhnout do svých počítačů, stejně tak jako sledovat pomocí rádiového signálu aktuální polohu a to i po té, co se disku podaří úspěšně dosednout na zem. Zapálení nadšenci se pak mohou vypravit svoje disky hledat.

magazin.cz

 

Lunární průzkumníci se proletí vesmírem o poznání delší dobu. Se svou mateřskou lodí se vypraví na cestu k Měsící, kde budou navedeni na nízkou nestabilní oběžnou dráhu. Za pečlivého fotografického dokumentování se pak disky vypraví na svoji poslední pouť vysokou rychlostí přímo k povrchu Měsíce. Po celou dobu lunární výpravy bude možné sledovat polohu průzkumníků pomocí speciální aplikace.

magazin.cz

 

K vesmírné misi lze přispět mnoha různými variantami. Pokud vám stačí umístit malý profilový obrázek na jeden vesmírný disk společně s dalšími devatenácti uživateli, zaplatíte pouze 39 liber. Na vlastního Zemského průzkumníka už potřebujete 99 liber a pro výpravu k měsíci si připravte 199 liber. Objednat lze i další dražší varianty, díky nimž se budete moci zapojit do přípravy vesmírných disků a třeba si na ně nechat namontovat i další elektroniku, jako např. GPS modul.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!