Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Házecí kamera snímá okolí za letu

Kamera velikosti tenisového míčku dokáže za letu vyfotit 360° panoramatické záběry.

Nejrůznějších hraček, které umí natáčet a sdílet fotografie i videa by se jistě našlo spousty. Házecí koule Squito však přináší něco neobvyklého. S kamerou v plastovém míčku si totiž lze házet a sledovat záběry, které zařízení v letu snímá. Díky směrovým senzorům zařízení dokáže sérii fotek skládat dohromady a vytvářet tak působivé panoramatické záběry z ptačí perspektivy.

magazin.cz

 

Trojice kamer

Házecí kameru Squito navrhl a vyrobil nadšený vynálezce z Massachusettsu Steve Hollinger a hned si také dal svůj nápad patentovat. Squito má velikost a tvar tenisového míčku a uvnitř se skrývá hned trojice širokoúhlých vysokorychlostních kamer. Kromě nich se do míčku vtěsnaly ještě senzory pro orientaci a určování pozice, obrazový procesor a také modul pro bezdrátový přenos dat. Díky němu lze záběry z kamery ihned sledovat na smartphonech, tabletech i na klasickém desktopu, nebo je ukládat na cloudové úložiště.

magazin.cz

 

Míček zkrátka vyhodíte do vzduchu, nebo ho hodíte svému kamarádovi, a pak už jen sledujete, jak přibývají jednotlivé fotografie. Díky orientačním senzorům zařízení přesně ví, jakou část okolního prostoru ten který záběr zachycuje, tudíž není problém, aby software poskládal ze série fotek 360° panoramatické záběry bez viditelných švů.

magazin.cz

 

Squito umožňuje podobným způsobem nahrávat i videosekvence. Díky účinným stabilizačním mechanizmům a přesnému autofocusu nejsou záběry nijak rozmazané nebo rozostřené. Navíc si automatické ostření podle potřeby dokáže najít tvář člověka, který si s míčkem hází a soustředit pozornost vždy právě na něj.

 

Záchranné mise

Podle autora vynálezu může mít Squito kromě zábavy i praktické využití. Například při pořizování nevšedních záběrů akčních sportů, v kartografii, ve stavebnictví či architektuře, mapování hůře dostupných oblastí, filmování apod. Squito lze využít rovněž při různých záchranných či vojenských misích, kdy zařízení snadno pronikne do potenciálně nebezpečných míst.

magazin.cz

 

Squito je navíc postavené na modulárním schématu, což umožňuje výměnu vnitřních části. Typicky je možné nahradit běžné kamery za snímače specifického spektra, přidávat audio moduly, atmosférické snímače apod. Steve Hollinger v tomto směru rovnou chystá druhou variantu míčku nazvanou Darkball, která je vhodná pro použití v noci nebo při vysoké koncentraci kouře. Měla by být osazena infračervenými kamerami s termální vizí, což ji předurčuje právě pro práci záchranářů.

Kdy se podaří vynálezci uvést svoji hračku do prodeje a kolik bude stát, zatím bohužel není jasné.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1