Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Svět Ferrari v Abú Dabí

Největší krytý zábavní park na světě je rájem nejen pro milovníky rychlých vozů značky Ferrari.

Fanoušci formule 1 budou jistě znát závodní okruh Yas Marina Circuit v Abú Dabí, vybudovaný na umělém ostrově, jak je v Spojených Arabských Emirátech takřka zvykem. Součástí okruhu je i obrovský zábavní park zcela v režii oblíbené automobilové značky Ferrari. Červená střecha o rozloze 200 tisíc čtverečných metrů je dominantou celého ostrova a nelze ji pohledem z letadla při přistávání na nedalekém letišti přehlédnout.

magazin.cz

 

Design podle Ferrari

Impozantní stavbu navrhli architekti ze studia Benoy, kteří jí vtiskli elegantní ráz přesně v duchu ladných bočních křivek legendárního vozu Ferrari GT. Červeně zářící střecha ladně zaoblená do tvaru písečné duny zakrývá budovu ve výšce padesáti metrů. Její rozloha je taková, že by se na ní dalo zaparkovat dvacet tisíc vozů Ferrari. Navíc ji zdobí největší znak Ferrari, jaký byl kdy vyroben. Logo je dlouhé 65 metrů a rozlohou 3000 čtverečných metrů odpovídá velikosti sedmi basketbalových hřišť.

magazin.cz

 

Unikátnost stavby dokládají některé zajímavé srovnávací údaje. Tak třeba na výrobu hlavní konstrukce bylo použito víc než dvanáct tisíc tun ocele, zatímco na Eiffelovu věž stačilo pouhých sedm tisíc tun. Kdyby se celá stavba otočila na výšku, byla by to nejvyšší budova na světě a měla by tři sta pater. Dovnitř budovy by se vešel všechen beton použitý na stavbu Hooverovy přehrady. Pokládání střechy zabralo celých čtrnáct měsíců a za tu dobu by bylo možné postavit mrakodrap Empire State Building.

Uvnitř zábavního parku se lze pokochat sbírkou drtivé většiny historické produkce automobilky Ferrari včetně unikátních kousků, které nebyly běžně vyráběny. Za zmínku stojí například model Ferrari 555 F1, který spatřil světlo světa v roce 1955 a ihned triumfoval na monackém okruhu v sérii Grand Prix. Nebo raritní kousek Dino GT vyráběný v letech 1969–1974 nazvaný podle syna zakladatele automobilky Enza Ferrariho – Dina.

magazin.cz

 

Zábavní svět

Samotná zábavní část Ferrari Worldu nabízí návštěvníkům celou řadu atrakcí, jimž vévodí obrovská horská dráha Formula Rossa. Je to nejrychlejší horská dráha na světě, kde sedíte ve vozících ve tvaru formule 1 a řítíte se po kolejnicích rychlostí až 240 km/h. Zrychlení na maximální rychlost dosáhne vozík za neuvěřitelné 4,8 sekundy, přičemž v některých místech působí na člověka gravitační zrychlení až 4,8 G.

magazin.cz

 

Mezi dalšími atrakcemi je tu k vyzkoušení G-Force vystřelovací věž, která návštěvníky vystřelí do výšky 62 metrů. Nasednout lze i do realistického simulátoru F1 se stejnými pedály a volantem, jaký používají jezdci v týmu Ferrari. Na menší horské dráze Fiorano GT Challenge zase proti sobě závodí vozíky v designu legendárního Ferrari F430 Spider. Ve virtuální prohlídce můžete nahlédnout do továrny v Maranellu a poté třeba prozkoumat věrnou kopii závodního doku stáje Ferrari. Pro děti je tu nachystaná jezdecká škola a možnost naskočit do minikáry a prohánět se po speciálním závodním okruhu.

magazin.cz

 

Milovníci červené značky budou zkrátka ve Ferrari Worldu ve svém živlu a na návštěvu by si měli vyhradit alespoň týden času. Zábavní park je od centra Abú Dhábí vzdálený asi třicet minut jízdy a k dopravě je nejjednodušší využít místní taxi službu. Otevřeno je vyjma pondělků celý týden v čase od 11:00 do 20:00. Celodenní vstupenka pro dospělou osobu vyjde na 235 dirhamů, což je v přepočtu zhruba 1200 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1