Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Moře budou brázdit minijachty

Podobně jako mezi automobily najdete malá chytrá vozítka, tak i jachty brázdící světová moře budou mít své mini verze.

Boháči libující si v mořských plavbách na palubách okázalých plavidel se povětšinou předhánějí spíše v tom, kdo dokáže spustit na vodu větší a luxusnější jachtu. Italští inženýři ze společnosti Naples se však pokouší o pravý opak. Na první plavbu totiž vypravili kompaktní mini jachtu Jet Capsule, která vedle ostatních lodí působí spíše jako záchranný člun.

magazin.cz

 

Víceúčelová kapsle

Loď Jet Capsule je pouze sedm a půl metru dlouhá a tři a půl metru široká. Záměrem autorů bylo vytvořit kompaktní malé plavidlo, které ovšem neztratí nic na luxusnosti svých větších spoluplavců. Navíc je díky nízké ceně začínající na částce v přepočtu kolem čtyř miliónů korun dostupná početnější skupině zájemců. Víceúčelovost ji navíc předurčuje také pro využití taxi službou, policií nebo dokonce armádou.

magazin.cz

 

Výrobce jachty umožní zákazníkům nakonfigurovat si interiér podle vlastních představ. Kromě volby typu a barvy použitých materiálů lze vnitřek jachty vybavit nábytkem na míru. Vnitřní vybavení tak může sloužit třeba výhradně pro spaní více osob, nebo je možné nechat si vedle rozkládacího lůžka namontovat malou kuchyň a privátní koupelnu.

magazin.cz

 

Za odpovídající cenu lze přidat i luxusnější vybavení jako je nastavitelné barevné světelné schéma, různé elektronické přístroje či automatické zavírání zadních dveří. Speciální výbava přijde pochopitelně na řadu i v případě užití taxi službou. V takové případě je možné přepravovat na sedadlech až devět pasažérů. Interiér lze podle tvůrců přizpůsobit i potřebám ambulance, policie či armádě.

magazin.cz

 

Odolný rychlík

K výrobě vnějšího pláště jachty byla použita pevná a přitom lehká uhlíková vlákna. Okna jsou fotochromatická, což znamená, že mění zabarvení podle intensity slunečního svitu. Turbínový motor pracuje se silou až 740 koňských sil a jachtu rozpohybuje po hladině rychlostí více než 60 km/h. Výrobce tvrdí, že tělo lodi a paluba z uhlíkových vláken maximálně snižuje hmotnost lodi a dělá z ní mrštné a efektivní plavidlo s minimem ztrát energie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1