Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Balónem k vesmírné hranici

Do dvou let dobrodruzi nasednou do balónu a nechají se vynést na výlet vysoko do stratosféry.

S komerčními dobrodružnými výlety do vesmíru se v poslední době roztrhl pytel. Luxusní adrenalinový zážitek si zatím mohou dopřát jen ti nejbohatší, jimž je dopřán i krátkodobý pobyt na vesmírné stanici ISS. V blízké době bude však možné za přijatelnější cenu cestovat alespoň do stratosféry, kde je vidět zakřivení Země a pohled dolů už velmi připomíná záběry z kosmu.

magazin.cz

 

Vzhůru do stratosféry

S plánem cesty do stratosféry přišla americká společnost World View Enterprises, která sází na léty prověřenou technologii horkovzdušných balónů. Speciální balón tedy pasažéry vynese až do výšky kolem třiceti kilometrů nad mořem. To představuje asi třetinu vzdálenosti k hranici s vesmírem a stav beztíže tudíž cestovatelé nezažijí, nicméně pohled dolů na rodnou zem by měl být i tak dost fantastický.

magazin.cz

 

„Chceme prodávat úžasný výhled na Zemi a možnost spatřit její zakřivení,“ tvrdí prezidentka společnosti Jane Poynterová. „Výlet není určen pro cestující, kteří chtějí zažít stav bez tíže. Po desítky let již startují do vzduchu podobně velké balóny. Z technického hlediska by neměl být problém výlet do takové výšky podniknout a to s minimálním rizikem. Z podobné výšky z balónu nedávno skočil s padákem Felix Baumgartner, ale nebojte se, my dveře neotevřeme a nevystrčíme vás ven.“

Společnost chce začít s testovacími lety ještě do konce letošního roku. Příští rok již spustí prodej prvních lístků v hodnotě 75 tisíc dolarů za osobu. První ostrý start s platícími zákazníky by se měl uskutečnit v roce 2016. Vzlet balónu rychlostí přes tři sta metrů za minutu by měl trvat asi 90 minut. Poté se cestující mohou dvě hodiny kochat pohledem na Zemi a následuje čtyřicetiminutový sestup.

magazin.cz

 

Kapsle, padák a balón

Pasažéři budou cestovat ve speciální mrazuvzdorné kapsli, která pojme osm osob. Interiér kapsle by měl být dostatečně prostorný, aby se cestující mohli volně pohybovat a dát si nějaký ten drink na baru. Kapsle je zavěšená na obřím balónu s objemem přes milión metrů krychlových hélia, který je vyroben ze speciální lehké a pevné tkaniny. Mezi kapslí a balónem je umístěn ještě nafukovací padák ve tvaru křídla, který po odpojení od balónu dopraví modul bezpečně zpátky na zem.

magazin.cz

 

Cesta balónem nebude v budoucnu osamoceným způsobem, jak se dostat do vyšších částí atmosféry. Snad již v příštím roce by měl komerční lety k hranici s vesmírem spustit miliardář Richard Branson se svojí firmou Virgin Galactic. Cesta ovšem vyjde na 250 tisíc dolarů, nicméně se proletíte speciálním raketoplánem startujícím ve vzduchu z nosného letadla a na zhruba šest minut zažijete stav beztíže.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2