Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Adrenalinové lyžování do vrchu

Partička nadšenců přišla na způsob, jak si pomocí speciálního padáku zalyžovat i v opačném směru do kopce.

Mezi nejoblíbenější zimní sporty nepochybně patří sjezdové lyžování a snowboarding. Ať už se po sjezdovce řítíte na lyžích, či na prkně, nebo se pro větší adrenalinový zážitek necháte poponášet padákem, vždycky lyžujete po svahu dolů a k cestě na vrchol musíte využít lanovku nebo vlek. A právě nudnou cestu na vleku by mohla odvážlivcům nahradit unikátní plachta UpSki.

magazin.cz

 

Jízda do kopce

S nápadem na lyžování do kopce přišla skupinka nadšených lyžařů z amerického Colorada. Několik let pilovali konstrukci speciální kulaté plachty připomínající padák, která by dokázala lyžaře s pomocí větru vytáhnout na vrchol sjezdovky. Na rozdíl od skydivingu či paraglidingu, které se soustředí na létání, má UpSki udržet lyžaře na zemi a pouze ho vléci za sebou.

magazin.cz

 

Výsledkem snažení je tedy plachta veliká 18 čtverečných metrů, svázaná s lyžařem či snowboardistou pomocí bezpečného popruhu. V případě příznivého větru umožňuje dosáhnout jezdci vysokou rychlost a přitom neztratit na jemném ovládání směru a nutné možnosti okamžitého zastavení. Tvar otvoru v plachtě udržuje napnutou plachtu v požadovaném směru nad zemí, aniž by se lyžař vznášel ve vzduchu. Bezpečnostní tlačítko pak dokáže plachtu sbalit během vteřiny, díky čemuž lze zatavit takřka na místě.

magazin.cz

 

Plachta v batohu

UpSki lze jednoduše zabalit do k tomu určeného batohu, jehož rozměry nepřesahují běžné zavazadlo, s jakým obvykle vyrážíte na delší výpravy do přírody. Ani hmotnost 4,5 kilogramu není nepřekonatelnou zátěží. Rozbalení a navlečení postroje je přitom otázkou několika málo minut a není proto problém si UpSki vzít s sebou kdykoliv na sjezdovku i mimo ní. Právě neupravené a jinak nedostupné svahy jsou pro UpSki ideálním místem k vyřádění. S plachtou se dostanete i do míst, kam byste se za normálních okolností neměli šanci dostat.

magazin.cz

 

UpSki se zatím vyrábí pouze ručně a je možné si jej objednat prostřednictvím sturtupového serveru Kickstarter. Na výrobu jedné plachty se spotřebuje 45 metrů látky, 137 metrů šňůr a řada spon a dalších součástí. Jednu plachtu prý nadšenci ušijí za 40 hodin. I proto je cena UpSki docela vysoká. Základní sadu si lze koupit za 2400 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!