Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak ochránit mobil? Pomocí airbagu!

V Japonsku pro své digitální mazlíky udělají cokoliv. Třeba pro ně vymyslí malý airbag, který je chrání při pádu na zem.

Mobilní telefon je i přes neustálé zvětšování displejů přeci jenom věc drobná a vypadnout z ruky na zem může kdykoliv. Většina z vás má s pádem telefonu na zem jistě svoje zkušenosti. Pokud se telefon rozpadne na částí a po opětovném složení funguje dále, je to ještě po odmyšlení drobných škrábanců ta dobrá varianta. Výměna prasklého skla nebo rovnou celého displeje je nákladná záležitost a tady už se vyplatí myslet na prevenci.

magazin.cz

 

Airbag místo fólie

Ačkoliv lze displej chránit před poškozením různými fóliemi, na pád z větší výško to nemusí stačit. Není proto divu, že se v Japonsku zamýšlejí nad spolehlivým řešením, jak ochránit telefon v jakékoliv situaci. Unikátním způsobem, jak přístroj zabezpečit před pádem, je instalování přídavného vystřelovacího airbagu, který zařízení chrání stejným způsobem, jako airbag v automobilu. Nikoho tak neudiví, že s touto myšlenkou přišel právě výrobce automobilů, konkrétně japonská Honda.

Zařízení Case N vlastně funguje jako běžné pouzdro na mobil s tím rozdílem, že je v něm ukryto šest malých nafukovacích polštářů, které mají přístroj ochránit před pádem. Elektronika airbagů dokáže pomocí čidel rozpoznat volný pád přístroje k zemi a během zlomku vteřiny zareagovat nahuštěním sestavy airbagů. Telefon tak přistane na zemi obalený do měkkého polštáře.

 

Nepraktická velikost

Celý systém má ovšem jednu zásadní nevýhodu. Tou je velikost pouzdra Case N, která není zrovna praktická a z telefonu rázem učiní nejméně tablet. To je také jeden z důvodů, proč Honda svůj vynález představila pouze jako vizi a koncept nemá v plánu převést do prodejního výrobku. I tak se však jedná o zajímavou ukázku neobvyklé ochrany elektronických zařízení. A jak ukazuje video, airbag funguje také jako ochrana před zloději, když se při snaze o vyškubnutí z kapsy nafoukne a znemožní vytažení.

magazin.cz

 

Komplexní ochranou mobilních zařízení se zabývá rovněž firma Apple, která si podle některých internetových zdrojů nechala v březnu patentovat kryt se zabudovaným akcelerometrem. Ten má sledovat zařízení a vyhodnocovat stav, kdy se přiblíží k zemi. V tu chvíli by se měly spustit plynové trysky a rychlost pádu zmírnit. Jedná se však pouze o patentovou zprávu a jak bude skutečně takový ochranný kryt fungovat, je zatím v nedohlednu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1