Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: archiv firmy

Černobílá minitiskárna do kapsy

Robotická minitiskárna běhá sama po papíře a zaznamená na něj všechno, co jí z mobilní aplikace určíte.

Nejrůznější mobilní zařízení nás obklopují ze všech stran. I velké domácí přístroje jako je pračka nebo lednička mají svoje zmenšené verze, které je možné snadno převážet alespoň v autě, když není fyzicky možně nacpat je do kapsy. Přenosné tiskárny sice existují, ale do kapsy si je nacpete jenom stěží a nutno říci, že vzhledem k velikostem papíru si to ani nikdo nedokázal představit. Tedy až na několik izraelských vědců, kteří přišli na způsob, jakým fyzické parametry překonat.

magazin.cz

 

Tisk naruby

Několik studentů Jeruzalémské technické koleje totiž napadla myšlenka, proč zaběhnutý systém tisku neobrátit úplně naruby. Všechny tiskárny totiž pracují s principem pevného umístění  tiskových hlav, pod nimiž je pohybováno papírem. Studenti se však pustili do tvorby přístroje s opačným principem, tedy statickým papírem, po němž běhá robot s inkoustem a tiskovou hlavou.

magazin.cz

 

Výsledkem jejich snažení je elegantní robotická minitiskárna, jejíž průměr je něco kolem jedenácti centimetrů a výška pouze deset centimetrů. Vyrobená je z polykarbonátu a váží necelých 300 gramů, což jsou parametry, které lze směle označit jako kapesní. Na spodní straně tiskárny naleznete malá kolečka, která umožňují pohyb v horizontálním i vertikálním směru. Uvnitř pak kola pohání elektromotorek napájený z akumulátoru, jehož kapacita by měla vystačit na hodinu plného provozu zařízení.

 

Přesné manévry

Pohyb po papíře pochopitelně řídí několik citlivých a velmi přesně kalibrovaných snímačů, které rozeznají polohu zařízení na papíře jakéhokoliv standardního rozměru. Pro tisk se využívá černého inkoustu z běžné cartridge značky HP, kterou je možné snadno vyměnit po vytištění minimálně tisíce stran A4. Zajímavá je i rychlost tisku, díky níž vytisknete černobílou stranu A4 za 40 sekund, což sice nemůže běžným tiskárnám konkurovat, nicméně na zařízení takto malých rozměrů je to údaj velmi přívětivý. Nemilá je pouze nutnost ručně přesunout tiskárnu na další papír v případě tisku více stránek.

magazin.cz

 

Přenos dat do tiskárny probíhá prostřednictvím rozhraní bluetooth a data je možné posílat nejen z počítače, ale rovněž z mobilních zařízení s Androidem či iOS. Tiskárna se nabíjí připojením standardního miniUSB kabelu k počítači. Autoři v současné době shánějí peníze na rozjetí výroby na serveru Kickstarter, přičemž začátek prodeje plánují na leden příštího roku. Minitiskárna se bude prodávat v bílé a černé variantě za předběžnou cenu 200 dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!