Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Roboti / foto: shutterstock

Válka strojů na spadnutí

Nedá se očekávat, že by lidstvo přestalo vést války. Na to jsou světové elity příliš popudlivé a mocichtivé. Jenže posílat do bojů živé ovečky je stále složitější.

S rostoucím blahobytem se málokomu chce narukovat do zbraně a ohrozit svůj mrzký život. Nejen Spojené státy pociťují nedostatek vojáků. Pokud by dnes chtěly někde rozpoutat další „mírovou misi“, musely by tak učinit, řečeno hokejovou terminologií, otevřením vlastního obranného pásma.

Do války s roboty
Pro vedení války se tedy stále důležitějšími stávají vojenské prostředky tzv. čtvrté generace, které stojí na minimalizaci ohrožení lidského elementu. Jde třeba o bezpilotní průzkumné letouny či drony, malé multifunkční robůtky (mohou například nést trhavinu a zničit s ní nepřátelský tábor). Právě tímto směrem se bude další vývoj s velkou pravděpodobností ubírat.

Za pár desítek let se bojiště skutečně mohou hemžit ocelovými monstry. Jen zbývá vyřešit, zda pokračovat v rozvíjení autonomního chování robotů, respektive jejich vlastní inteligence, nebo zvolit cestu na dálku ovládaných kolosů. V prvním, rozhodně ambicióznějším případě by však lidstvo mohlo dopadnout špatně: roboti se vzbouří a utvoří vlastní civilizaci s cílem vyhladit tu naši, neschopnou se vlastním výtvorům bránit.

Ostatně, stejně jako lidé spolu už i roboti zápasí. Dokonce se za tímto účelem pořádají nejrůznější ligy, které se stále častěji dostávají do televizních přenosů. Že by měl také box a wrestling na kahánku?

Oblíbená zábava
Takzvaný „robot combat“ je velmi specifickým koníčkem, kdy si kutilové vyrábí vlastní roboty, ať už na základě běžných hraček, nebo opravdu sofistikovanými metodami, jejichž výsledky váží hodně přes sto kilo a na jejichž zápasech to věru skřípe.

Majitelé robotů ovládají své „miláčky“ dálkovým ovládáním a pochopitelně se snaží vyřadit z provozu soupeře. Překvapí rozsáhlá škála různých váhových kategoriích, v nichž se soutěží. Nejlehčí stroje v tzv. muší váze nesmí být těžší než 75 g, poté následuje dalších deset kategorií a královskou disciplínou pak je supertěžká váha s limitem 154 kilogramů.

Roboti používají řadu bojových kreací, od úderů přes kopy až po využití nejrůznějších zbraní, z nichž nejvíce upoutá třeba plamenomet. Dobrou představu si ostatně uděláte z přiloženého videa.

Jistě, robotům ještě nějakou dobu potrvá, než vystřídají lidi na bojištích, ale ta doba může být o dost kratší, než se na první pohled zdá.

Co si o tom myslíte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 41