Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Apple

Jablko nakouslo i chytré hodinky

Apple kromě šesté generace iPhonu představil i chytré hodiny iWatch. Revoluce se však nekoná.

Společnost Apple konečně oficiálně představila novou generaci telefonů, o nichž se už delší dobu spekulovalo. Zásadní novinkou je pouze změna v dosavadní celkové koncepci Applu. Doposud upřednostňované kompaktní rozměry musely ustoupit obecným požadavkům na velký displej. Základní verze iPhone 6 tak nabízí 4,7 palcový displej, varianta Plus pak s 5,5 palcovou úhlopříčkou proniká do kategorie tzv. phabletů.

magazin.cz

 

Vylepšený displej

Zvětšením displeje narostlo taktéž rozlišení a pochopitelně celkové rozměry přístroje. Nové displeje jsou označeny jako Retina HD, přičemž menší verze má nestandardní rozlišení 1334×750 pixelů. Jemnost zůstala stejná jako u předchozí generace 326 obrazových bodů na palec. Model Plus má naproti tomu klasické full HD rozlišení 1920×1080 pixelů s jemností 401 dpi. Velkému displeji muselo být uzpůsobeno i uživatelské rozhraní, které lze nyní zobrazit i na šířku a využívá různá gesta, která usnadňují ovládání telefonu jednou rukou. K dispozici je nová funkce Reachability, která po dvojím stisku hlavního tlačítka přiblíží ovládací prvky k dolnímu rohu.

magazin.cz

 

Design přístroje mírně zaoblil hrany a přesunul zapínací tlačítko z vrchu na stranu, aby bylo při zvětšených rozměrech lépe dosažitelné. Safírové ochranné sklo, o němž se spekulovalo, ale displej nekryje. Zpracování je tradičně luxusní a využívá na krytu materiálů jako je eloxovaný hliník a nerezová ocel. Oba nové iPhony se budou prodávat ve třech barevných variantách stříbrné, zlaté a šedé Space Grey.

magazin.cz

 

Vnitřní hardwarová výbava doznala pouze drobných změn. Nový 64bitový procesor A8 má podle specifikací o polovinu nižší spotřebu energie, což by mělo společně s vyšší kapacitou baterie významně posílit celkovou výdrž přístroje. Jen kosmetických úprav se dočkal hlavní osmimegapixelový fotoaparát, zatímco přední kameře byla díky módní vlně selfie fotek zvýšena světelnost objektivu a vylepšena detekce obličeje. Vnitřní úložný prostor má tři varianty – 16, 64 či 128 GB. Cena základní varianty iPhonu 6 bude podle všeho začínat na 699 eur, verze Plus pak na 799 eur.

magazin.cz

 

Zlaté stříbrné hodinky

Kromě samotného telefonu Apple představil dlouho očekáváné chytré hodinky iWatch. Mají tvar zaobleného obdélníku a k dostání budou v mnoha variantách od jednoduchého plastu až po osmnáctikarátové zlato. Hodinky se ovládají pomocí digitální korunky a dotykového displeje, na němž je zobrazeno kompletně přepracované uživatelské rozhraní. Na hodinkách se zobrazí nejen základní informace o čase, událostech či počasí, ale bude možné nahlížet do mapy, v níž zoomujete pomocí digitální korunky. Navigace pak určuje směr různými vibracemi. Na hodinkách sice není klávesnice, avšak lze namlouvat zprávy, které se v telefonu přepíší na text. iWatch spolupracují nejen s novými iPhony, ale rovněž s modely 5C a 5S. K dostání budou na začátku příštího roku a jejich cena začne na 349 dolarech.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!