Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rolls-Royce Phantom Coupé / foto: Shutterstock

Rolls-Royce vyjíždí s vlastním kupé

Pokud patříte mezi automobilové náruživce hltající každou novinku z branže, o nejexkluzivnější značce pak trojnásob, musela vás tahle kacířská myšlenka trknout už při nedávném představení kabrioletu Phantom Drophead Coupé.

Pořádný macek

magazin.cz
Každopádně, teď už je to černé na bílém. Rollsem už nebude moct jezdit jen britská královna, ale i její vnuci, aniž by se nudili nebo se cítili jako staří páprdové. Phantom Coupé neztratí nic z elegance a opulentnosti značky, ovšem v mezích tradice umožní i agresivnější sportovní jízdu.

Ačkoliv sportovní charakteristice na první pohled odpovídá pouze dvojice dveří, po otevření kapoty je jasné, že ani motor se nemá zač stydět, ale ty rozměry – ty jsou pro danou třídu přeci jenom o dva řády vyšší, než jsme zvyklí. Ovšem bez délky 5,6, šířky 2 a rozvoru 3,3 metru by to zkrátka nebyl ten majestátní Rolls-Royce. O hmotnosti přesahující dvě a půl tuny ani nemluvě.

Přesto přese všechno se na volantu hrdě skví tlačítko „sport“, po jehož stlačení se z klidného korábu stane agresivní dravec se skvělou odezvou na sešlápnutí plynu. Ve sportovním módu také dochází k mnohem intenzivnějšímu sžití řidiče a auta.

Zrychlení jako z praku

magazin.cz
Pod kapotou dřímá dvanáctiválec o objemu 6,75 litru, s výkonem 338 kW (460 koní) a točivým momentem 720 Nm. I díky tomu se z nuly na stovku dostanete za 5,6 sekundy, což by do takového macka řekl málokdo, respektive jen dobrý znalec jedinečných poměrů v Rolls-Royce panujících.

A ani kdyby Phantom Coupé tak rychlý nebyl, nešlo by o žádnou tragédii. S Rolls-Roycem, ať už je v jakémkoliv provedení, na závodní dráhu prostě nepojedete, mnohem více si budete užívat majestátnosti, kterou tenhle výkvět automobilismu poskytuje. V Coupé navíc budete vypadat stylově, a když to na vás na nějaké okresce či dálnici přijde, provětráte i nově nabyté schopnosti.

magazin.cz
Fantasticky působí rovněž interiér, který Rolls-Royce přizpůsobí na míru každého zákazníka. Zmiňme jen šest druhů dřeva, devět laků a rozličné kůže. Uvnitř čeká jak řidiče, tak pasažéry komfort obýváků horních deseti tisíc.

Oficiální představení proběhlo na březnovém ženevském autosalonu. Cena zatím zveřejněna nebyla – ve vysoké společnosti, v níž se Rolls-Royce pohybuje, se na peníze ptát nesluší. Kromě prvotřídní kvality provedení auta máme ale jasno i v další otázce: koupí si ho málokdo, a nebude to proto, že by se nelíbil.

Co na nový Rolls říkáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 67