Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: LG Display

Nový televizor LG nalepíte na zeď jako tapetu

Moderní technologie zeštíhlila ohebné OLED displeje natolik, že půjdou nalepit na zeď jen s pomocí magnetů.

Televizory od dob starých elektronkových krabic urazily ve vývoji obrovský skok dopředu. Zejména v posledních letech se tenké obrazovky přemístily ze stolků na zeď a nejnovější technologické inovace v oblasti moderních OLED zobrazovačů posouvá projekční techniku ještě dál. Vedle různých průhledných či ohebných displejů vědci pracují také na supertenkých panelech, které dokonale splynou s okolní zdí. Budoucí televizor od LG si totiž jednoduše nalepíte na zeď jako tapetu.

magazin.cz

 

Milimetrová obrazovka

Jihokorejská společnost LG Display Co., zabývající se vývojem supermoderních displejů pro svou mateřskou společnost, na nedávné tiskové konferenci představila prototyp ultratenkého OLED displeje, který má v budoucnosti nahradit dosavadní pevné zobrazovače. Nový displej má podobu ohebné plastové fólie s tloušťkou pouhých 0,97 mm. Pro srovnání současná vlajková loď LG se může chlubit 55 palcovým OLED displejem s tloušťkou 4,3 mm. Prototyp s úhlopříčkou 55 palců váží jen 1,9 kg a je určený pro nalepení na zeď pomocí speciální magnetické vrstvy. Televizor tak bude možné kdykoliv snadno ze zdi odloupnout a přemístit jej na jiné místo.

Dosažení milimetrové tloušťky umožňuje právě použitá OLED technologie, jejíž zkratka skrývá slova organic light-emitting diode. Tato technologie využívá organických elektroluminiscenčních diod, které vydávají světlo samy o sobě a díky tomu nepotřebují zadní světelný zdroj jako třeba klasické LCD panely. Pro výrobu zadní vrstvy displeje firma využívá namísto konvenčního plastu speciální polyimidový (PI) film, což je dokonale flexibilní termoplast s vysokou tepelnou odolností. Kombinací těchto moderních materiálů je možné dosáhnout tloušťky panelu menší než jeden milimetr při zachování maximální ohebnosti a světelného kontrastu obrazu.

magazin.cz

 

Rozšíření OLED panelů v elektronice

Šéf společnosti LG Display Yeo Sang-deog považuje moderní tenké ohebné displeje za nejdůležitější prvek v evoluci současných televizorů. Podle jeho vyjádření se firma pokusí do konce třetího kvartálu letošního roku vyrobit dostatečné množství těchto displejů tak, aby uspokojili zájem klientů. Hlavním odběratelem displejů je pochopitelně mateřská společnost LG, o dalších potenciálních klientech se Sang-deog nechtěl vyjadřovat. V letošním roce má LG Display v plánu vyrobit až 600 tisíc OLED panelů, přičemž v příštím roce by se produkce mohla ztrojnásobit.

V plánu společnosti je rovněž zvětšování ohebných OLED panelů. Doposud byly představeny panely s úhlopříčkou 55, 66 a 77 palců. Budoucí projekční televizory by se měly pochlubit úhlopříčkou 99 palců. OLED panely však najdou uplatnění i u menších spotřebičů, jako jsou tablety či přístrojové desky automobilů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!