Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Korejští giganti představili své vlajkové lodě

Samsung a LG se oficiálně pochlubili novými vrcholnými modely chytrých mobilních telefonů.

V rámci letošní akce Mobile World Congress (MWC) konané v Barceloně mimo jiné došlo i k prestižním představením vlajkových lodí portfolia smartphonů jihokorejských firem Samsung a LG. Obě firmy svými novinkami cílí na zákazníky vyžadující maximální výkon a luxusní design pracující se solidní kovovou konstrukcí. Ačkoliv ani jedna z novinek nenabídne zásadní mobilní revoluci, výkonnější hardware, spousta vylepšených funkcí i řada zajímavých doplňků by měla zákazníky dostatečně zaujmout.

Samsung Galaxy S7 a S7 Edge

Samsung pasuje svoje vrcholné modely Galaxy za přímou konkurenci pro telefony Applu a po podzimním zahájení prodeje iPhonu 6s se s napětím očekávalo, jakou odpověď si korejský výrobce připraví. Představení modelů Galaxy S7 a S7 Edge vesměs potvrdilo dřívější zákulisní informace a k žádnému velkému překvapení nedošlo. Novinky přímo vycházejí z designu loňských modelů S6 a S6 Edge, lehce upravují velikost zařízení a odstraňují většinu nedostatků, na něž si stěžovali majitelé předchozí verze. Vrací se tedy podpora microSD karet, voděodolnost dokonce ve vyšším standardu IP68 a objektiv fotoaparátu již tolik nevyčnívá nad tělo přístroje.

Design mobilů se od minula příliš nezměnil, nejvýraznějším prvkem je zaoblení delších hran zadního krytu přístroje. Obě verze mají nerozebíratelné tělo vyrobené z kovu a doplněné tvrzeným sklem. Toto řešení s sebou nese napevno integrovanou baterii, jejíž kapacita narostla na 3000 mAh resp. 3600 mAh u většího modelu Edge. Tato varianta vyniká AMOLED displejem o úhlopříčce 5,5” se zahnutými okraji, zatímco klasická varianta nabízí displej s úhlopříčkou 5,1”. Pro obě verze platí QHD rozlišení displeje 2560×1440 pixelů.

Dílčího vylepšení doznal i fotoaparát, který sice disponuje pouze 12 Mpx snímačem, zato však kontruje technologií zdvojených pixelů pro rychlejší a přesnější autofocus a objektivem se slušnou světelností F1,7. Do Evropy se dostane verze osazená osmijádrovým procesorem Exynos 8890 s operační pamětí 4GB. Výkon se soustředí hlavně na hráče, proto výrobce použil vylepšený grafický čip podporující nové herní rozhraní Vulkan. Operačním systémem je Android 6.0 Marshmallow s nadstavbou TouchWiz. Předprodej byl již zahájen a k zákazníkům by se měl telefon dostat 11. března. Zatím je možné objednat základní verzi S7 s úložištěm 32 GB za 19 799 Kč a S7 Edge (32 GB) za 22 599 Kč. Jako dárek dostanete brýle Samsung Gear VR Lite, které telefon promění v zobrazovač virtuální reality.

LG G5

Firma LG si pro své zákazníky připravila k modelu G5 hned několik zajímavých novinek. Na první pohled poznáte změnu materiálů, kdy zadní pouzdro potažené kůží nahradil celokovový kryt. Nejzásadnější změnou je částečně modulární design. Spodní patku telefonu lze totiž úplně oddělit a na její místo zasunou modul vylepšující různé vlastnosti telefonu. Prvními příklady takových modulů jsou LG Hi-Fi Plus, který obsahuje vylepšené zpracování zvuku a zabudovaný 32-bit D/A převodník, a LG Cam Plus, který doplňuje telefon o hardwarovou spoušť fotoaparátu, kolečko pro zoomování a přídavnou baterii s kapacitou 1200 mAh, která se přičte k původní baterii o kapacitě 2800 mAh.

Zajímavou inovací je dvojice fotoaparátů na zadním krytu. Hlavní z nich je určen pro standardní fotky v 16 Mpx rozlišení. Sekundární 8 Mpx fotoaparát se zapíná pouze jako doplněk pro pořizování fotek s neobvykle širokým úhlem pohledu až 135 stupňů. Pod objektivy je stejně jako u minulého modelu umístěno startovací tlačítko se zabudovaným senzorem otisku prstu, tlačítka ovládání hlasitosti se přesunula na bok. Zařízení se chlubí 5,3 palcovým Quantum IPS displejem s QHD (2560×1440 px) rozlišením. Novinkou je tzv. „always-on“ režim, díky němuž displej neustále zobrazuje čas a základní stavové informace, což by však nemělo mít zásadně negativní vliv na výdrž baterie.

Uvnitř mobilu pracuje čtyřjádrový 64 bitový procesor Qualcomm Snapdragon 820 s grafickým akcelerátorem Adreno 530 a 4 GB paměti RAM. Vše řídí operační systém Android 6.0 Marshmallow. Vnitřní úložiště poskytuje prostor pro 32 GB dat, který lze rozšířit pomocí paměťové microSD karty maximálně na 2 TB. Novinka odstartuje prodej na přelomu března a dubna, cena zatím není oficiálně potvrzena, v zahraničí se spekuluje o hodnotě kolem 550 dolarů.

Korejští giganti představili své vlajkové lodě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!