Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nenáviděné chrápání: Ničí vztah a zhoršuje ho kouření

Chrápání se negativně podepisuje na kvalitě spánku chrápajícího člověka i jeho okolí. A také může upozorňovat na zdravotní problémy.

Jak vlastně vzniká otravné a nenáviděné chrápání? Když vzduch v dýchacích cestách narazí na nějakou překážku, začne ji rozechvívat. Překážku může představovat třeba měkké patro, rozšířená nosohltanová tkáň nebo tkáň povolená, která má za následek zhoršenou nosní průchodnost.

Chrápání často úzce souvisí s vysokým krevním tlakem, chronickou rýmou, obezitou nebo spánkovou apnoe. Spánkové poruchy spolehlivě odhalí odborníci ve spánkové laboratoři. Z dalších zdravotních problémů spojených s chrápáním lze jmenovat například zvětšení nosních mandlí, onemocnění horních cest dýchacích nebo astma. Dále je chrápání ovlivněno pohlavím. Muži zkrátka tímto problémem trpí častěji než ženy. Pokud chrápání trápí i vás a vaše okolí, zkuste si více podložit hlavu – to by mělo chrápání alespoň omezit.

Otravné chrápání se negativně podepisuje na partnerském soužití, dokonce může mít na svědomí jeho rozpad. Chrápání snižuje kvalitu a délku spánku jak postižené osoby, tak jejího partnerského protějšku. A spánková deprivace vede k podrážděnosti, depresi či agresivitě, což má nezřídka za následek častější hádky mezi partnery. Průzkumy skutečně dokazují, že se vztahy rozpadají i kvůli chrápání.

Pokud je chrápání způsobeno patologickým zúžením dýchacích cest, jedná se o tzv. spánkovou apnoe. Je to porucha, kdy postižený člověk přestane ve spánku na deset vteřin až minutu dýchat. Tyto zástavy dechu mají na svědomí snížení hladiny kyslíku v krvi a následné nedostatečné okysličení orgánů. Spánková apnoe pak úzce souvisí s dalšími zdravotními problémy, jako jsou choroby srdce, vysoký krevní tlak, cukrovka, infarkt či mrtvice. Kvůli nedostatku kyslíku se pak také člověk po probuzení cítí unavený, vyčerpaný a pod tlakem. Člověk trpící spánkovou apnoe se ráno nezřídka cítí podobně, jako po prohýřené noci.

Chrápání se objevuje spolu s obezitou. Tuk se totiž ukládá i v oblasti krku, a tak dojde ke zúžení dýchacích cest a objevuje se chrápání. Situaci pak vyřeší jedině zhubnutí.

Pokud v noci chrápete, zapomeňte na alkohol před spaním. Ten totiž zhoršuje vaše dýchání během spánku. Podobně pak působí třeba sedativa.

Alergie je další možnou příčinou vzniku chrápání. Pokud člověk vdechuje alergeny, začnou mu otékat nosní a krční tkáně. Dýchací cesty jsou tak zúženy a výsledkem je hlasité chrápání. Alergie však naštěstí dokáží zmírnit léky nebo spreje.

Podle průzkumů chrápou více a častěji kuřáci. Cigaretový kouř totiž působí jako dráždidlo a stojí za otékáním měkkých tkání. Kouření také způsobuje dráždění dýchacích cest a oslabuje jejich obranyschopnost.

Nenáviděné chrápání: Ničí vztah a zhoršuje ho kouření

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3