Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Když zvířata píší dějiny

Některá zvířata se v dějinách stala hrdiny. Na psaní světových dějin se podílela nemalou měrou, a proto je známe dodnes. Třeba takového koně Bukefala nebo medvěda Wojtka.

Kůň Bukefalos

Podle legendy slavný Alexandr Makedonský teprve ve svých deseti letech zkrotil divokého koně. Ten se pak stal koněm válečným a dostal jméno, které vstoupilo do dějin – Bukefalos. Alexandr si ho oblíbil natolik, že s ním vyrážel na všechna válečná tažení. Na jeho hřbetě slavný vojevůdce dobyl Řecko, Palestinu, Persii a Egypt. Po náročné bitvě u řeky Hydaspés však hrdinný oř vyčerpáním zemřel. Alexandr Makedonský svému věrnému zvířecímu příteli věnoval památku v podobě nově založeného města, které nazval jeho jménem.

Holubice Cher Ami

Dne 3. října 1918 zůstala jednotka amerického majora Charlese Whittleseye v pasti – úkryt jim před nepřáteli poskytovala malá prohlubeň za nepřátelskou linií. S sebou neměli vojáci potraviny ani munici. Jejich armáda navíc vůbec netušila, kde vojáci zrovna jsou. Velitel se proto rozhodl poslat vzkaz. Ten měla doručit poštovní holubice Cher Ami a skutečně to udělala, a to i přesto, že ji zasáhla kulka do hrudi, přišla o nohu a oslepla na jedno oko. Hrdinná holubice svůj úkol zvládla, a vojákům tak zachránila život.

Slon Surus

Kdo by neznal slavné překročení Alp kartaginským generálem Hannibalem a jeho vojskem. Roku 218 př. n. l. tímto kouskem ohromil a zároveň ohrozil Řím. Náročnou cestu vojsko absolvovalo s válečnými slony, pouze šest z nich v horách nezahynulo. Ovšem následující zimu pak přežil pouze jeden slon – nezničitelný Surus. Ten později spolu s Hannibalem porazil Římany v několika bitvách.

Kocour Sam

Příběh kocoura Sama jasně dokazuje, že kočky mají devět životů. Černobílý kocour dostal přezdívku Nepolapitelný Sam, a to proto, že dokázal přežít hned tři velké námořní katastrofy během druhé světové války. Ty přitom nepřežilo několik stovek vojáků! Kocour byl během války dále maskotem britské Royal Navy. Roku 1942 odešel do výslužby do severoirského Belfastu.

Medvěd Wojtek

Válečný příběh, který se začal psát v roce 1941, s hlavním hrdinou medvědem Wojtkem je poměrně známý. Když polští vojáci opouštěli Stalinovy gulagy, vydali se do Palestiny. Zde od malého chlapce dostali za pár konzerv medvídě. To si Poláci vycvičí a pojmenují ho jako Wojtek. Medvěd je známý nejen proto, že šel s vojáky do několika střetů s nacisty, ale také pro svou slabost pro pivo, vodku a cigarety. Z Wojtka se stane všestranný pomocník, pomáhá například nosit bedny s municí. Po skončení války Wojtek putoval do edinburské ZOO. Zde údajně také rád popíjel pivo a kouřil cigarety.

Fenka Lajka

Ruská fenka Lajka vstoupila do dějin 3. listopadu 1957 – stala se prvním živým tvorem, který se ocitl na oběžné dráze Země. Fenka sice kvůli stresu po pár hodinách od startu zemřela, ovšem slavná je dodnes. Přitom byla „pouhým“ toulavým psem v ulicích Moskvy.

Když zvířata píší dějiny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!